Миналата седмица особена атмосфера завладя Берлин. На посещение бе английският крал Чарлз III заедно с неговата съпруга - бъдещата кралица на Великобритания. В програмата на кралските особи бе едно забележително място - екофермата Бродовин. Дни преди визитата на официалния й сайт се появи известие, че тя ще остане затворена за посетители в деня на кралското посещение, съобщи Agrarheute.

Крал Чарлз III и страстта му към регенеративното земеделие

Неведнъж сме ви информирали, че британският монарх се интересува живо от селско стопанство. Екоселото Бродовин е от онези места, които той цени високо. Именно там крал Чарлз III планира да произвежда сирене „Brodowiner Königskäse“. Сиренето ще отлежава осем седмици, преди да бъде пускано на пазара. То ще носи емблема във формата на корона.

“Смятаме, че е страхотно, че интересът към органичното земеделие продължава да води представители от други региони и страни в Бродовин”, споделиха на сайта си от екоселото дни преди визитата. 

„В нашата пруска история имаме добър опит с кралски решения. Фридрих II насърчава отглеждането на картофи в Бранденбург, за да противодейства на глада. Неговият баща - Фридрих Вилхелм I, инициира изграждането на диги и дренажни системи в Одербрух, за да разчисти блатистата земя за земеделие”, заяви Хенрик Вендорф, президент на Асоциацията на земеделските производители на щата Бранденбург. 

Бродовин е екосело, което се намира в района на Барним в Брандербург. Наричано още Селото на седемте езера, то привлича туристи и почитатели на биоземеделието и поради близостта си до най-стария природен резерват в Германия - Плагефен. В Бродовин се отглежда автентична и сезона, щадяща околната среда храна. Тя обикновено е прясно набрана и на следващия ден се доставя до адрес на клиента. Към днешна дата селото работи в партньорство с 50 компании в региона. В продуктовата му гама ще откриете краве и козе мляко, масло, извара, олио, зеленчуци, месо и месни деликатеси, сирене, яйца, пчелен мед и сокове. 

В духа на съвремието Бродовин предлага доставки, но при възможност може да бъде посетен и неговият земеделски магазин. На територията на комплекса има манастирско кафене, край което респектиращо се издига Чоринският манастир. Гостите може да похапнат прясно изпечени сладкиши, местни ястия, сандвичи и супи. Сред изкусителните специалитети е комбинацията от прясно изпечен хляб Demeter Märkisches Landbrot с масло Brodowiner и парче орехово сирене. 

Управляващият директор на Бродовин Лудолф фон Малцан бе изключително доволен от специалната възможност да представи концепцията и философията на екофермата на Негово Величество крал Чарлз III. От възможността да обменят впечатления се възползваха и част от служителите в нея. 

Фактът, че монархът избра биологична ферма в Бранденбург в покрайнините на Берлин измежду многобройните възможни дестинации за пътуване, подчертава неговия ентусиазъм за биологичното земеделие, който съществува от десетилетия. Затова Лудолф фон Малцан определя визитата като забележително признание за целия органичен сектор в Германия

Днес тя получи изключително важна публичност - какъв страхотен подарък за всички нас от краля на Великобритания, заяви управляващият директор. 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Предците на Кейт Мидълтън са развъждали редки породи кози

Малашевски дългокосмести кози – гордостта на благоевградска ферма

Биопроизводителите вече ще доказват реализация на продукцията. Само че никой още не знае как