В отговор на новите изисквания към земеделския сектор един испански регион успя да се пребори за лидерското място по производство на био козе мляко в страната. Той е добър пример за трансформация на традиционното животновъдство и дава надежда на много други животновъди.

Гърците споделят как да печелим повече от овчето мляко

За успеха си фермерите от региона Сиера дел Сегура разчитат на използването на природните ресурси. Местна компания, специализирана в производството на био ферментирали кози млечни продукти, стимулира семействата (вече занимаващи се с животновъдство или не) да създадат собствени ферми срещу дългосрочни договори за закупуване на млякото, стига то да е сертифицирано органично. Трансформацията не става отведнъж. Процесът е бавен и изисква вложения от страна на компанията. Тя обаче успява да засили животновъдната дейност в региона и да подкрепи икономически населението, което преди това се е занимавало например с традиционно отглеждане на говеждо месо, информира Agroinformacion.

Млякото, което преработва компанията, е както собствено, така и от близки фермери. Около 85% от цялото мляко, необходимо на фирмата, разположена в сърцето на Сиера дел Сегура, се произвежда наблизо, на по-малко от 35 км от нейните съоръжения, като по този начин се минимизира въздействието върху околната среда. На свой ред този производствен модел генерира стабилни възможности за работа за жителите и животновъдите в регион, засегнат от обезлюдяване.

Успяхме да внедрим система в региона, която се базира на високи екологични стандарти, хуманно отношение към животните и минимално въздействие върху околната среда, казва Пабло Куерво-Аранго, управляващ директор на компанията.

За да се подобри работата на фермите в Сиера дел Сегура, около 30% от консумираната енергия от компанията се генерира самостоятелно чрез голяма фотоволтаична инсталация. По този начин се предотвратява отделянето на 195 тона въглероден диоксид годишно в околната среда. Освен това е намален максимално водният отпечатък на компанията чрез система за възстановяване на дъждовна вода, способна да съхранява близо един милион литра годишно, използвайки само покривите на фермата за кози. В допълнение, гореща вода се получава и чрез възстановяване на топлината от охладителните резервоари, което позволява затваряне на кръгов енергиен цикъл.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Преработватели: Води се война срещу млечните продукти

Испанско сирене счупи рекорда за най-скъпо в света

Голяма козеферма у нас осигурява храна за животните със собствена хидропонна система