Отглеждаме нашите кози от породата Френски алпин вътрешно оборно, като следваме препоръките на френска асоциация. В подобни ферми във Франция се грижат пет човека, а при нас в момента има 15 работници и пак трудно се справяме. Затова ще насочим усилията си в роботизиране на процесите, сподели за Агри.БГ Николай Заров, който отговаря за маркетинга на млечни продукти „Козарев“.

Напук на трудностите: Семейно стопанство работи за увеличаване на животните

През февруари козефермата в севлиевското село Дамяново, където се отглеждат над хиляда животни, е оборудвана с автономен робот, за прецизно хранене, закупен от френска компания, специализирана в продажбата на този вид машини. Млечните продукти се произвеждат на ишлеме, а изграждането на собствена мандра в момента не е приоритет. 

„Искаме да запълним капацитета на фермата и да се концентрираме върху това да продаваме селектирани животни. Имаме запитвания дори от чужбина, но в момента ситуацията е трудна. Всеки изчаква кризата да отмине и не е склонен да рискува с големи инвестиции“, смята Заров. 

Капацитетът за млекодобив на фермата е голям и една мини мандра няма да й свърши работа, а инвестиция за голям преработвателен цех наблизо би била доста голяма. 

„В момента самото отглеждане на животните коства много ресурси – не само финансови, но и от гледна точка на работната ръка. Не можем да се разкъсваме на много места, затова сме предприели тази тактика. Всички мандри, с които работим, сa проверени и притежават висок международен стандарт за качество“, обяснява младият мъж.

Опитахме част от козе продуктите на Фермерския фестивал на сиренето в град Сливница. Сред тях беше и холандският тип сирене гауда, което обаче е бяло на цвят, а не традиционно жълто-оранжево. 

„Оставили сме нашата гауда бяла, тъй като пигментът, от който зависи дали цветът ще е жълт или оранжев, се съдържа само в кравето мляко. За съжаление, стереотипите тук са такива, че козето мляко е по-скоро допълнение към портфолиото на животновъдите, докато при нас то е фокусът“, подчертава Заров.

По негови наблюдения животните от френската порода се адаптират много добре у нас, но се нуждаят от внимателна грижа и специална храна. Управителят на фермата, който е ветеринарен лекар, постоянно посещава Франция, за да се консултира със специалисти в храненето и отглеждането. Целта е да не се прави компромис с качеството и продуктите да съдържат само пълномаслено козе мляко, закваска и нищо друго.