Кооперирането се отплаща и доказателства за това откриваме в съседна Гърция. Именно благодарение на него Хараламбос Йосифелис, трето поколение животновъд, може да си гарантира най-висока цена на произведеното овче мляко, директен достъп до фуражи и ценни съвети от колеги, пише Ypaithros. 

КЗК се самосезира срещу производители на овче сирене за нелоялна конкуренция

Йосифелис е родом от село Месотопос, Лесбос. Днес той умело продължава традицията в семейството му - и дядо му, и баща му са били животновъди. През 2004 г., когато е на 16-годишна възраст, Йосифелис, избира да продължи техните стъпки и започва да учи в земеделското училище в Янина. 

Сега 36-годишният мъж отглежда 300 овце от породата Лесбос. Паралелно участва дейно в подкрепа на общността. В Съвета на директорите на местната земеделска животновъдна кооперация е. Отговаря за кооперирането и хранителната лаборатория. 

Занимавам се с животни от малък. Предишните две поколения в семейството ми предадоха любовта и опита си с животните. С течение на времето успях да увелича стадото. В училището затвърдих това, което вече знаех, казва Хараламбос Йосифелис. 

Младият мъж допълва, че в училището успява да натрупа специализирани знания за съвременните тенденции в производството и преработката на мляко, както и в приготвянето на различни видове сирена и млечни продукти.

В кооператива, чийто член е от 20-годишен, членуват 150 души от няколко села. 

С прясното мляко на фермерите произвеждаме сирена като фета, ладотири, гравиера и мизитра, споделя Йосифелис. 

Вече трета година той е управител на хранителната лаборатория на кооперацията. Може да се похвали с производството на 20 вкуса сладолед, традиционно цедено кисело мляко, кремове, оризово мляко и други продукти. 

Заех позицията в лабораторията благодарениe на знанията, които придобих в училището. В момента изпълнявам и първия си мандат в Борда на директорите, допълва животновъдът.

Йосифелис може да каже много за ползите от кооперирането. Един от тях е, че всеки член на кооперацията е спокоен

Спокоен е, че млякото му гарантирано ще бъде изкупено и усвоено от кооперацията. Тя му дава достъп до фуражи. Млякото се плаща по-добре, отколкото на други места, допълва той. 

Доказателство за успеха на кооперацията е фактът, че през последните години нито един от членовете му не е напуснал. Включват се и все повече млади фермери. Сред бъдещите планове е разширяване на производството. Скоро ще започнат да предлагат шоколадово мляко, прясно козе мляко, готово за консумация и др. Подготвя се и отварянето на втори магазин на кооперацията. Той ще бъде в Атина и ще предлага всичките й продукти, както и местни продукти - мед, узо и др. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Производството на имитиращи сирена расте пети пореден месец

Министър Вътев: Ще водим сериозна битка с некоректното разпределение на пасищата

166-килограмовият Коци е най-тежкият коч на XI събор на овцевъдите