От няколко години отношенията на фермерите в Испания и Франция са обтегнати заради черния трюфел. Тамошно журналистическо разследване вдигна завесата над случващото се с 50-те хиляди кг черни трюфели, които французите внасят от Испания всяка година, съобщава lasexta.com.

Защо френски фермери гледат бамбук?

Там съществува практиката внесените продукти да се продават, замаскирайки истинския им произход.

Местен търговец уверява, че престижният френски пазар понякога попълва запасите си с испански трюфели, без да казва на клиентите си.

Много е трудно да се провери дали френските производители купуват испански трюфели, преди да ги пуснат на пазара. Лесно е да ви накарат да мислите, че това е тяхно собствено производство. Няма как да разберем дали продават испански трюфели, или не, казва той.

В търсене на истината журналисти от Equipo de Investigación се срещнаха с френския бизнесмен Пиер-Жан Пебейр на пазар в община Теруел в Сарион, Испания. Мъжът признава, че понякога купува черни трюфели в Теруел и след това ги продава. Неговите клиенти нямало нужда да знаят откъде произхождат.

По документи ги записват, че са трюфели с европейски произход, допълва той.

Когато новинарският екип му показва една от консервите му с надпис „френски продукт“, Пебейр отвръща, че трюфелът не е произведен във Франция, но е консервиран там.

Според данни на разследващите 80% от черните трюфели, събрани в Теруел, се оказват на френския пазар, където се продават за над 1300 евро килограма.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Споделен опит: Лешникова градина под мулч

ъздадоха нова технология за отглеждане на едни от най-скъпите трюфели

Какво отглеждат фермерите във Фукушима след ядрената авария?