Бамбукът поредна година привлича интереса на френските фермери. Тази нова култура бе представена на Salon de l'Agriculture в Париж и е отличен избор за допълнителен доход. Мнозина смятат, че бамбукът ще бъде важен за селското стопанство в световен мащаб, пише Rtl.fr.

Нова бизнес ниша: Минизеленчуците превземат пазара

Първото предимство на бамбука е, че го засаждате само веднъж, след което той расте сам. Не му трябват пестициди, само малко тор. Просто трябва да го контролирате добре – да направите изкоп около парцела, за да блокирате развитието на корените му, тъй като бамбукът лесно завладява нови площи.

Според френските земеделци това е печеливша култура, тъй като от бамбуково дърво може да се произвеждат мебели, подови настилки, а целулозата се използва за изолации, изработка на тъкани, търсени в болничния сектор, тъй като растението по естествен път неутрализира бактериите. Не са малко болниците във Франция, в които персоналът е облечен с дрехи от бамбук. Растението се използва и за фураж за добитъка.

Друго предимство на тази култура е, че улавя големи количества въглерод докато расте: четири пъти повече от широколистна гора. Отделя много кислород.

А сега си представете животновъд в полето. Кравите му пасат и отделят вредни газове, когато се оригват. Това не е добре за климата, но ако част от фермата се използва за отглеждане на бамбук, въглеродният отпечатък няма да е толкова съществен.

В наши дни в Италия 900 фермери вече отглеждат бамбук. Във Франция те са малцина, но тенденцията е да се увеличат, тъй като тази култура, според запознати, е доста печеливша.  

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Adidas пуска на пазара обувки от гъби

Златната треска за трюфели излиза на светло

Фермерска прогноза: Насажденията с круши ще се увеличават