След масивно земетресение и последвало цунами на 11 март 2011 г. три от реакторите на атомната централа във Фукушима, Япония, се разтопиха, което доведе до екологична катастрофа, провокира евакуацията на хиляди хора и остави без препитание местните фермери. Заради радиацията на земеделските производители в района им бе забранено да отглеждат растителни култури в продължение на 2 години.

Златната треска за трюфели излиза на светло

След вдигането на забраната двама фермери – Кийоко Мори и Йошико Огура, откриват необичаен начин да помогнат на общността да се възроди, пише Livemint.com. Те засяват индиго и скоро след това започват да боядисват текстил с извлечената от растенията боя.

Мори и Огура вярват, че боядисването с индиго ще помогне на местните да възстановят живота край Фукушима. Никой не би посмял да изяде храна, отгледана в този район. Затова отглеждането на индиго изглежда напълно логично.

Още в самото начало фермерите тестват нивото на радиация в листата на растенията и новините са добри.

Десет години след аварията те продължават да отглеждат културата, но имат различни мотиви за това. За Мори това е начин за възраждане на общността в засегнатия град и за преодоляване на предразсъдъка, че всичко, което се произвежда във Фукушима, е замърсено. Тя предпочита да използва технология на боядисване с химикали.

На свой ред Огура е избрал традиционна техника, която използва ферментация. По този начин той насочва вниманието към опасностите, които крие съвременната технология, част от която е ядрената енергия.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Производител: Годината беше добра за аспержите

Нова бизнес ниша: Минизеленчуците превземат пазара

Adidas пуска на пазара обувки от гъби