Израелска стартъп компания събра 5 млн. долара, за да стартира производството по нова технология на редки трюфели, отглеждани в Голанските възвишения в Близкия изток. Набирането на средства бе ръководено от фонд за частни капиталови инвестиции, който е фокусиран върху развитието на малки и средни израелски компании с потенциал за международен растеж, информира nocamels.com.

Златната треска за трюфели излиза на светло

Ilsar е създадена през 2011 г. и през последното десетилетие е работила върху усъвършенстването на процеса на отглеждане на черни зимни трюфели – едни от най-редките и най-скъпите ядливи гъби в света.

Пресните черни зимни трюфели са уникална луксозна съставка и могат да се продават на цена над 100 щатски долара за унция (28,45 г), а понякога и повече, в зависимост от мястото, откъдето се произвеждат (обикновено Франция или Италия).

Израелският стартъп отглежда зимни трюфели от черен перигор (Tuber Melanosporum) в индустриален мащаб в Голанските възвишения, като се започне със семената на растенията гостоприемници, които покълват и отглеждат чрез биологична процедура за развитие на първоначалната им коренова система. След това трюфелите се отглеждат в контролирани парникови условия в продължение на две години и разсадът се засажда на земя в Голанските възвишения. В процеса на производство са включени местни фермери.

От компанията отбелязват, че искат да направят черните зимни трюфели по-популярни на международния пазар, за да отговорят на нарастващата разлика между търсенето и предлагането, утежнена от процесите на урбанизация и обезлесяване, както и изменението на климата.

Известно е, че трюфелите са трудни за отглеждане и събиране, тъй като изискват специфични метеорологични условия, почвена химия и много търпение. Успешното събиране на трюфели може да отнеме около десетилетие.

В сътрудничество с фермери Ilsar работи върху площ от 117,5 акра. До края на 2021 г. се очаква плантациите на компанията да се разширят над 167,5 акра и тя планира да изиграе основна роля на международния пазар на трюфели, като засади 2500 акра през следващите 10-12 години.

Този последен инвестиционен кръг ще позволи на компанията да продължи да реализира визията си и да създаде модерно земеделие с трюфели, богато на ноу-хау в партньорство с местни фермери, казва съоснователят и изпълнителен директор на Ilsar Нимрод Табенкин. Компанията се ръководи също от Йоел Гивол, базиран в САЩ бизнесмен и бивш член на Kibbutz Ein Zivan в северните Голански възвишения, и Тал Мончас, фермер, който служи като главен агроном на Ilsar. Компанията има амбицията да стане основен играч на пазара за трюфели.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво отглеждат фермерите във Фукушима след ядрената авария?

Защо френски фермери гледат бамбук?

Агроиновации: Микоризиране на лешник и слива за производство на трюфели