„Отглеждане и резитба на лешници“ е новото обучително видео на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). Вече ви представихме предишните тематични видеа за резитбата на храстовидните лешници (Corylus avellana) в стопанството на опитния земеделец Илия Немски от село Юнаците, Пазарджишко. 

Агроиновации: Микоризиране на лешник и слива за производство на трюфели

В сегашното видео освен демонстрации на терен в стопанството, стопанинът отговарят на редица въпроси, зададени от негови колеги и споделя опита си. Ще научите колко пъти трябва да се прави резитба за максимален добив. В семинара се коментират и други теми, засягащи стопаните на лешникови градини – засаждане, торене, почистване на терена, специфики на техниката, подходяща за събиране на реколтата и ред други. „Тракторът  трябва да е градинарски, не по-широк от 1,90 м“, подчертава Немски и обръща внимание:

Най-важните години за лешниковата градина са първата и втората, както е при малките деца.

Опитният стопанин е категоричен, че засаждането и ранното торене са предопределящи живота на градината. Храстовидния лешник има много висока коренова система и при опити за почистване на терена, с фреза например, ако не се внимава, може да се засегне растението. Затова е хубаво първите години растенията да са под мулч. Пример за такава успешна градина е тази на Неделчо Хазърбасанов – професионален фотограф, изградил една изрядна лешникова градина по думите на Немски.

Младият земеделски стопанин засажда растенията под мулч, за да няма нужда от окопаване и за осигуряване на максимала влажност. Полага и система за поздемно капково напояване под мулча. Така се създават максимално добри условия за насажденията, а и се пести от работна ръка. Вижте още във видеото.