За поредна година селскостопанският сектор в Италия отправя призив за мерки срещу недостига на кадри. Търсят се както сезонни берачи, така и специализирани техници. Броени седмици преди лятото работните предложения “валят” с обещание за работа и през есента за гроздоберите, пише Quifinaniza. 

Фермери: Време е проблемът с работната ръка да се реши с работници от трети страни

По данни на най-голямата земеделска организация в Италия, секторът има нужда от най-малко 100 000 работници, за да се запълни „недостига на работна ръка, който удари тежко селското стопанство миналата година със значителната загуба на национални култури“.

Коментарът на Coldiretti идва ден след изявлението на министъра на труда Марина Елвира Калдероне за необходимостта от покриване на един милион работни места. Според нея част от проблема идва от проблеми в политиката за обучаване на кадри. 

От асоциацията допълват, че проблемът не е само в липсата на работна ръка, липсват и таланти. 

Ние търсим „трактористи, производители на оранжерии, лозари и техници за земеделие 4.0, които да управляват дронове, могат да четат данни за времето и да използват ИТ инструменти, но също и берачи на зеленчуци, плодове и друга реколта". Трябват ни и хора за веригата на доставките, развлекателни дейности, социално земеделие и т.н., уточняват от Coldiretti.

В момента в Италия има един милион заети в селското стопанство. Броят се стабилизира в последно време, след като прогресивно намаля през последните тридесет години.

Днес един на всеки четири земеделски продукта в страната се прибира от чужденци. В Италия работят 358 000 чуждестранни селскостопански работници. Това е малка армия от хора от 164 различни страни, които са заети в нивите и оборите. Малка армия, която покрива "повече от 30%от общите работни дни, необходими на сектора". Това обаче не покрива всички кадрови нужди на сектора. Посочените числа не отчитат недекларирания труд - бич, който засяга сектора преди всичко в районите на страната, където нелегалното наемане е широко разпространено.

По данни на Anpal (Национална агенция за активни трудови политики), “взривът” на недекларирания труд в селското стопанство не е изключително италианско явление. Скорошен доклад сочи, че около 25% от селскостопанските работници в Европа са незаконни. Най-много такива има в Португалия, като 60% от селскостопанските работници са недекларирани. Следва България - с около 50%. В Италия този показател е малко над 30%.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Исуф Низамов: Парите от гурбет в Испания вложих в земеделие

Агроиновации: Дигитален наръчник за сезонните работници

Сезонните работници плащат сами здравните си осигуровки