По-доброто информиране на сезонните работници в селското стопанство посредством цифрово приложение AgriworkerApp е темата на европейски трансграничен проект AgriWork-Crossborder. Федерацията на назависимите синдикати от земеделието (ФНСЗ) е един от трите партньори по проекта, който ви представяме в 275 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Фермерите в България са купили техника за близо 1,5 млрд. лв.

Създаване на мрежа от организации, които да консултират безплатно трансграничните сезонни работници за техните права в приемащата държава е една от целите проекта AgriWork-Crossborder. 

Всички консултанти, в приемащите и изпращащите държави, за по-голяма ефективност на дейността си ще бъдат обучени по отношение използването на иновативни методи като приложението AgriworkerApp, които ще бъдат част от информационната мрежа от партньори в държавите членки. 

Дигиталното ръководство ще включва важната за трансграничните сезонни работници информация за трудовото и осигурително законодателство, безопасните и здравословни условия на труд в държавите от ЕС. Ръководството ще бъде свободно достъпно в интернет, на страниците на всички партньори. 

Всяка година милиони сезони работници пресичат държавни граници отивайки да работят от своята държава в друга държава-членка на Европейския съюз. Това се случва основно във времето на засаждане и прибиране на реколтата. 

Повечето от тези работници не познават трудовото и осигурително законодателство, безопасните и здравословни условия на труд в държавата, където работят. Това се дължи и факта, че тези работници не знаят и не говорят друг език освен майчиния си, което е една от причините да бъдат нарушавани техните права и да бъдат експлоатирани. 

Проектът AgriWork-Crossborder обединява Европейската федерация на синдикатите в областта на храните, селското стопанство и туризма (EFFAT), три национални федерации, сред които е Федерацията на независимите синдикати от земеделието и четири неправителствени организации свързани със синдикати и даващи трудовоправни консултации на сезонни работници за създаването на дигитален наръчник. 

В проекта още се предвижда провеждането на тематични обучения на теми „Здраве и безопасност на работното място“, „Дискриминация и сексуално насилие“ и др. С разработването на дигиталния наръчник, тематичните онлайн семинари и обученията участниците в проекта ще придобият практически опит в междукултурното консултиране и образование и ще подобрят своите дигитални умения. А сезонните трансгранични работници ще бъдат по-добре информирани и по-защитени на работното си място.

275 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена  по материали на Федерацията на независимите синдикати от земеделелието и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!