Фермери поискаха спешни мерки заради задълбочаващия се проблем с прибирането на реколтата. Те посочиха, че е време това да се реши с помощта на работна ръка от трети страни. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Своето мнение стопани заявиха в сряда в Попово на среща със заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков. През седмицата се проведоха срещи с фермери в Русе и Главиница, област Силистра, а вчера, 27 април, обучение за Кампания 2023 започна в Шумен.

Аграрният заместник-министър заяви, че заетостта на граждани на трети държави като сезонни работници може да се договори със спогодби на междуправителствено ниво.

Друга тема, която беше обсъдена на срещата, бе свързана с кооперирането.

“То ще осигури сериозно предимство на производителите на плодове и зеленчуци и достъп до пазари. Обединението ще им позволи да събират продукцията си в големи партиди и да сключват договори с търговските вериги”, каза Джиков.

Той призова земеделските стопани да използват всички възможности на Стратегическия план и Националния план за възстановяване и устойчивост, за да изградят бази за съхранение, калибриране и пакетиране на плодове и зеленчуци. Той допълни, че една група на производители може да си позволи да наеме  агроном, счетоводител и при необходимост юрист, и така да се развива въпреки силната конкуренция.

Производителите отправиха множество въпроси по кампанията за директните плащания и изпълнението на стандартите за добро екологично състояние (ДЗЕС) и екосхемите. Те получиха подробна информация по поставените казуси и за възможностите за инвестиции в Националния план за възстановяване и устойчивост и Стратегическия план.