Джоузеф Майлард е от хората, които не вървят по утъпканите пътища. Той е роден на 500 метра от това, което ще се превърне в централен офис на неговата компания La Fraiseraie, и е последното от шест деца, всички посветени на работата в семейната ферма. Преди обаче да реши да преследва мисията на живота си, той натрупва опит в друга сфера, научаваме от френския сайт Actu. 

Фермер превърна отглеждането на живовляк в печеливш бизнес

Днес Майлард е почти на 90 години. През 1970 г. започва да отглежда ягоди на земя, оставена от родителите му - фермери в Порник. Оттогава La Fraiseraie се превърна в институция.

Човекът зад La Fraiseraie, известният търговец на сладолед от Порник, има диплома от Висшето училище по земеделие в Анже. На 23-годишна възраст се присъединява към Земеделската камара на Лоара - Атлантик като земеделски съветник.

С годините и политическите битки загубих усещането за моята мисия. Оставих всичко, казвайки си, че мога да използвам добре съветите, които дадох на другите, спомня си Джоузеф. 

Създаването на компанията става хаотично, но крайният резултат е задоволителен. Майлард възстановява 8 хектара - своя дял от семейната ферма, и проучва няколко направления: отглеждане на ангорски зайци, ябълки, свинско месо, телета и други. Накрая, с проект за отглеждане на ягоди, един ден през 1970 г. той пристига в Crédit Agricole. 

Банкерът се засмя, помисли ме за луд, но аз получих кредитите, спомня си фермерът. 

През първата година той наема хора и засажда 100 000 ягодови растения. Идва и първото предизвикателство - заболяване разваля цялата му продукция. Не може да се откаже, има семейство за хранене и затова започва отначало. През годините продава продукцията си по пазарите, образова клиентите и разширява гамата от сортове.  Повратният момент настъпва през лятото на 1975 г., когато двамата синове на Джоузеф решават да изкарат джобни пари, като правят сладко от ягоди, което по онова време се продава по пазарите. Успехът е незабавен и семейство Майлард започват да произвеждат още повече. Паралелно продават по 200 саксии с ягоди всеки ден. Джоузеф се записва да учи в Националното училище за инженери на хранително-вкусовата промишленост в Нант. Идеите не спират и асортиментът се допълва от сорбета, сиропи и други продукти от ягоди. Всеки продукт се тества от служителите, преди да се пусне за продажба. 

През лятото на 1977 г. един от служителите му предлага да правят сорбе от ягоди. 

Дори не знаех какво е това, признава Майлард с усмивка. 

След обяснения го оставих да изпробва идеята си. Трябваше да инвестираме в скъпо оборудване, което се равнява на 1500 часа минимална заплата ! Поколебах се, но се доверих на младия служител, допълва той. 

Разрастването на бизнеса продължава с отварянето на малко магазинче, в което хората могат да купят или наберат ягоди, да опитат сладолед, сандвич с ягоди и ягоди в червено вино. Паралелно се развива стопанството в Порник. Наемат се помещения в различни близки градове. Магазините се разширяват от Морбиан до Вандея през Нант.  През 1991 г. Жан-Ив, един от синовете на Майлард, поема управлението. От 2015 г. историята на La Fraiseraie я пише вече друга семейна компания. Днес тя е пример за това, че успехът е колективно приключение. Джоузеф Майлард е доказателство, че ако позволиш на съмнението да замени дързостта, никога няма да започнеш. 

Преди да засадя първото си растение в земята, се посъветвах с фермер от съседния град. Той беше директен: „Ягодата в Порник никога няма да проработи”, спомня си почти 80-годишният Майлард. Въпреки тази много лоша прогноза, той се осмелява да опита. 
 



Вижте още:

Чешката ферма, в която на особена почит са ягодите

Колко плащат на берачите на ягоди в Румъния?

Дамите в селското стопанство: Анна Ацу