Всяка година земеделците се изправят пред проблема с работната ръка. Причини за липсата на желаещи да работят на полето има много, една от тях със сигурност може да бъде размера на заплащането. Затова отправяме поглед към Румъния, за да разберем каква е там надницата на берачите на ягоди. 

Даниел Петров: Отказваме се от зелето, проблемът с работната ръка е сериозен

Заплатата на берач на ягоди във ферма в Румъния може да накара мнозина да се откажат да напуснат страната. Въпреки че все още има разлики в доходите за тази дейност, в сравнение с Италия или Испания, предимствата да останеш на родна земя може да натежат в един момент, пише Agrointel. 

Производителите на ягоди вече набират работна ръка за своите оранжерии и насаждения на открито. Те предлагат дневно заплащане в рамките на 130 до 150 леи (51-59 лв.). Така по груби сметки, наемните работници, които искат да работят върху ягоди в Румъния, могат да между 3900 и 4500 леи за 30 работни дни на месец (между 1540 и 1770 лева на месец). 

За момента търсенето на неквалифицирана работна ръка за ранна сезонна работа тече активно. Няколко обяви за работа бяха публикувани в социалните медии тези дни и фермерите искат да започнат по-рано в намирането на хора, с които да работят в ягодовите плантации през целия сезон.

Търся неквалифицирани работници за дейности в оранжерията за ягоди и външната плантация. Дейностите включват почистване на растенията, поддръжка, третиране, бране и обработка на ягоди (претегляне, опаковане, товарене), поддръжка на насаждения, плевене, рязане, товарене, почистване, се казва в съобщение от представители на оранжерия за ягоди от Сахътени, Окръг Бузъу.

Според данните в обявата работното време е 8 часа на ден 8:30-16:30 (с промени през лятото). Плащането се извършва в края на деня, като за работа в оранжерията сумата е 130 леи/ден, а за полето 150 леи/ден.

В друга обява условията са 135 леи на ден за 4-5-дневна работна седмица в плантация с ягоди. 

Въпреки че офертите за сезонни работници в Испания или Италия далеч надхвърлят бюджета, който румънските фермери предлагат за дневен труд, желаещи да работят не липсват. Под обявите пишат заинтересовани, които са готови да работят у дома, вместо да заминават за чужбина през следващите месеци. 

„Можем да дойдем трима души, двама братя и майка ми. Имаме интерес”, пише един от желаещите. 



Вижте още:

Дали ще отпаднат директните плащания, ще разберем през 2025 г.

Агроанализатор: Който се сдобие с поливна система, изобщо няма да има нужда от субсидия на декар

Сезон 2023: Секирата „работна ръка” може да се окаже най-тежката