Три важни теми е засегнал министърът на земеделието Георги Тахов по време на срещата му с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски и премиера Димитър Главчев. 

 

Това стана ясно от думите му по време на брифинга в Министерския съвет след срещата.  

“На първо място е необходимо да свалим административната тежест от нашите земеделски стопани с цел предвидимост за получаване на подпомагания към тях.

На второ място предлагаме да се удължи с една година срокът за реализиране на проектите по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 година, като самото разплащане да се осъществява и краят на реализацията на проектите да приключи през 2026 г.

Не на последно място да се помисли за увеличаване на праговете по т.нар. "Украинска помощ, каза българският земеделски министър. 

Той мотивира последното искане с факта, че в някои страни в Европа помощите се изчисляват на хектар площ или глава животно и по този начин големите фермери още през 2022 г. са стигнали тавана и оттам нататък не могат да се възползват от опцията на директните плащания.

“Също изразихме като позиция, че от гледна точка на екологизацията трябва да бъдем по-предпазливи, а стандартите на Зелената сделка да се наложат и на страни, които не членуват в Европейския съюз, но използват европейския пазар”, каза още министър Тахов, като поясни, че това е един дългосрочен разговор, но се надява той да започне именно от София. 

България е важна държава в Европейския съюз по отношение на своето селско стопанство и осигуряването на продоволствената сигурност в рамките на целия Европейски съюз, особено в тези трудни времена”, каза еврокомисарят по земеделие Войчеховски.

Той смята, че за него е важно да се посети страна, която е усетила в много голяма степен отрицателното въздействие на пандемията от COVID-19, и на войната на Русия срещу Украйна. По тези теми той е разговарял с президента Румен Радев, премиера и народни представители по време на срещите си във вторник.