Априлските горещини, които бяха сменени от много студени дни и дъждове са си казали думата и много пчелари нямат шанса да вадят вече първи мед. 

„Обикновено по това време вадим мед от рапица, аморфа, акация и глог, но в момента никой не добива мед в региона. Веднага след като  се развали времето, пчелите влизат в кошерите и консумират, това което са събрали“, сподели Илиян Стратиев от Силистра, производител на биологичен мед

В пчелина му, който се намира на територията на Държавно ловно стопанство „Каракуз“ промяната на времето не е оказала влияние, тъй като там той добива основно липов мед. Докато при другия пчелин, който е близо до езерото Сребърна, има разнообразна растителност, от която пчелите събират нектар.

Въпреки, че зад гърба си оставя една трудна зима със загуба на около 40 пчелни семейства, Илиян е направил още един пчелин, който е разположен в село, което се намира близко до Силистра. 

Причина за промяната обаче е разочарованието от резултатите в горския пчелин, където става ударно само една голяма паша от липа. В Каракуз се намира една от най-големите липови гори в Европа. След това обаче почти няма медоносна растителност за пчелите, освен това липсата на вода е проблем, затова пчеларят търси алтернатива.

И я намира в почти обезлюдено село, където къщите са много повече от 56-те останали жители. 
Реализацията на меда от миналогодишната реколта е символична. Илиян Стратиев няма продажби на голям търговец, разчитал е основно на търговията на дребно. Търговията през известна платформа за търговия на биологичен мед също зациклила. 

В момента себестойността на 1 кг биологичен мед е около 6 лева. А купувачи на едро дават по 4.20 – 4.80 бв./кг – цена, при която не само не става дума за печалба, а дори не покрива направените разходи. 


„Ще пробваме още 1-2 години. Така са и повечето колеги край мен, а почти всички от тях са биологични пчелари. Голяма част от тях се принудиха да продават на цени под себестойност, притиснати от заеми и други задължения“, споделя още Стратиев.