Плащанията към земеделските производители по различни мерки и схеми е една от темите, които са обсъдили на съвместна среща екипът на Националната асоциация на зърнопроизводителите и ръководството на Министерството на земеделието и храните

В последните няколко дни бяха изплатени обещаните средства по Украинската помощ, в понеделник по сметките на земеделските производители постъпиха и парите по ОПДУ”, коментира в интервю за Агри.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов.

Имаме уверението, че специалистите от Държавен фонд „Земеделие” работят на пълни обороти, включително през събота и неделя. Целта е да опитат да платят всичко в срок. Надяваме се, че екосхемите също ще се изплатят навреме. Парите за „Млади земеделски стопани”, понеже там плащането е в забавяне, от ДФЗ поеха отговорност до края на тази седмица, до 24-ти май да изплатят и тази схема”, обобщи още Проданов.

Освен за текущите средства към фермерите, от НАЗ са поставили и въпроси по Кампания  2024.

Знаете, че наредбите са на обществено обсъждане, Наредба 3 е може би най-важната и най-ключова за всички производители. Имаме много питания по нея, много забележки, надяваме се на една работна група в рамките на тази седмица, след като изпратихме вчера нашите становища, за да се обсъдят. Вярваме, че така може би на живо по-добре ще бъдат аргументирани и предложенията, които прави всяка една браншова организация, защото всички знаем практиката - едно писмено становище и дотам!”, подчерта Проданов

По време на срещата са обсъдени и законодателните инициативи, които бяха започнати. 

Искането на асоциацията на зърнопроизводителите е бърза подготовка на законите за арендата, за браншовите организации, за кооперативите и др., които са важни за сектора. 

"Имаме добър диалог с министър Тахов и ще работим, за да изпълним очакванията на нашите земеделски производители", допълни председателят на НАЗ.

Какво още е обсъдено със служебния министър на земеделието и неговия екип? Вижте видеото с целия разговор с Илия Проданов.