Истинското изобилие се крие в плодородната земя и нейните дарове. Това е житейското верую на Самюъл Люис - британски фермер, който има нетрадиционен начин на живот. Той не е посещавал училище. Никога не е имал традиционна работа и почти не е правил парични транзакции през живота си. На 37 години е и отглежда ръчно зърнени култури и зеленчуци, за да преживява. Неотдавна се премества в Северна Франция, откъдето ежедневно популяризира философията на самодостатъчността, съобщава Torino Cronaca. 

Разочарование: Субсидиите до 100 000 лева продължават да се облагат с данък

Заедно с баща си Самюъл Люис обработва 3 ха земя. Отглежда ръж, елба, боб, картофи, плодове и други зеленчуци, предназначени единствено за изхранване на семейството.  Благодарение на 500-те дървета, които е засадил, той може да разчита на ябълки за производство на сайдер и дърва за огрев. Зеленчуците и зърнените храни, които отглежда, използва за приготвянето на супи и салати, както и за домашни хлябове и десерти.

Самюъл обработва земята по традиционния начин. Т.е. без помощта на съвременни машини като трактори или фрези. Предпочита да използва инструменти като мотика, сърп и мулчер, които или изобретил сам, или е купил втора употреба. Научил се е да ги използва, съветвайки се с по-възрастните съседи. 

Смята се, че Самюъл Люис е единственият в Европа фермер, който отглежда зърнени култури изцяло на ръка. Неговата външност го отличава от останалите. 37-годишният британец обикновено се облича с домашно плетени вълнени пуловери, има дълга коса и сплетена червена брада. 

През 1994 г. семейството на Люис се премества да живее в централната част на Великобритания. Купуват къща, която реновират, за да има място за трите деца. Самюъл така и не тръгва на училище. Той се научава да чете и пише с помощта на майка си. През юношеските години живо го вълнуват въпросите за живота и околната среда. 

Всяка професия изглежда има отрицателно въздействие върху околната среда. Още на 16 години бях силно привързан към градината си и не можех да си представя да прекарвам дните си в офис, казва британецът. 

Днес той продължава да обработва градината си и да живее по прост и природосъобразен начин, без да зависи от парите.

Моята земеделска практика е противоположна на индустриалното земеделие. Не продавам продуктите си. Модерното земеделие е опустошило земята, допълва Самюъл.

Въпреки това, той не пренебрегва съвременните удобства и споделя къщата с баща си и сестра си, използвайки интернет. Обаче предпочита да спи в малка стопанска постройка без ток и вода.

Самюъл Люис се определя като „креативен фермер“ и посвещава всяка сутрин на рисуването - страст, която култивира от дете. Неговият любим герой, градинарят Тим, е главният герой на книга, написана заедно с баща му. Тя съдържа философски размисли с илюстровано ръководство за градинарство. 

Единственият доход на Самюъл идва от продажбата на тази книга и от управлението на Central British Journal, месечно списание, ръководено заедно с баща му и сестра му Бетан, насочено към британската общност в региона и с тираж от 2500 копия. Креативният фермер отказва всякаква форма на социална помощ. 

“Не можем да живеем напълно без пари”, признава той, „но не искаме да ги преследваме.“

Със скромните си доходи Люис издържа баща си, покрива разходите по домакинството и поддържа две стари семейни коли. Понякога използва парите си, за да се срещне с приятели в местния бар. Носи дрехи втора употреба. Признава, че начинът му на живот е възможен благодарение на достъпа до удобствата на семейния дом.

Тъй като Самюъл иска да популяризира своя прост начин на живот, той активно присъства в социалните медии. Видео за него, създадено от онлайн медията Brut, достигна 1,3 милиона гледания. От 2022 г. той организира редовни дни на отворените врати и безплатни курсове за обучение във фермата си, като насърчава самостоятелното осигуряване на храна и показва на младите хора, че е възможен и друг начин на живот. 



Вижте още:

Агрономите Светла Липова и Цанко Вутов: С модерен софтуер следим развитието на болести и неприятели

Български селекционери пуснаха на пазара розови чери домати

Фермер: Близо 40% от българските агнета ще останат непродадени, заради вноса