CAP4US

Трябва да имаме по-голям бюджет за Общата селскостопанска политика, защото при настоящия не е възможно да се работи, когато европейското членство на Украйна стане факт.  

Георги Тахов: Искаме да се помисли за увеличаване на тавана по Украинската помощ

 

Това стана ясно от думите на европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски, който посети България на 21 май. 

„В Европейския съюз 0,4% от брутния вътрешен продукт се отделя за селско стопанство. Така че, вероятно, в бъдеще тези средства ще трябва да се увеличат“, каза той. Според него обаче засега все още е рано да се говори за времето, когато Украйна ще стане член на Европейския съюз. 

По време на разговорите в Президенството и Министерския съвет е обсъждана темата за необходимостта да се засили бюджетът и да се увеличат средствата, които се отделят от ЕС за земеделие.

Ще бъде необходим преходен период за Украйна. Воюващата в момента държава ще трябва да извърви пътя, през който преминаха всички други страни-членки, които се присъединиха към Европейския съюз.

„Освен това, производството на страната ще трябва да се преструктурира. Украйна ще трябва да предприеме конкретни мерки по отношение на структурата на своето селско стопанство, ще бъдат наложени задължителни тавани, ще има и мерки, свързани с най-големите стопанства“, разкри полският политик.  

Войчеховски припомни, че някои страни от Централна и Източна Европа имат по-ниско подпомагане, въпреки своето дългогодишно членство в общността. 

Януш Войчеховски: Все още нивата на подпомагане са различни и е крайно време да се предприеме необходимото, така че и стопаните, и пазарите във всички страни-членки да се радват на едни и същи равнопоставени условия.

Той добави също така, че бюджетът на Съюза и неговото разпределение не са задача на Европейската комисия, а решенията се вземат на политическо ниво в Съвета на министрите на 27-те държави-членки.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg