Ана Панкрат-Боет е пионер в дигитализацията и роботизацията на ферми в Молдова. Преди няколко години заедно със съпруга си Джим Боет, който е от Нидерландия, се установяват в родината й и оттогава насетне споделят опит как една традиционна ферма може да направи преход от хартия към компютър, съобщава Agrobiznes. 

Как животновъдите да преодолеят недостига на работна ръка?

Ана е майка на 6 деца и се грижи за стотици Холщайн-Фризийски говеда. Участва активно в Асоциацията на фермерите-млекопроизводители и освен това е мотиватор за стотици животновъди. 

Кравефермата на Джим и Ана се намира в област Единец. Тази година те планират да увеличат стадото от млечни крави до 400 глави, което означава, че общият брой на животните в нея ще достигнат около 800-900. Панкрат-Боет признава, че "двигателят" на целия проект е нейният съпруг, който има богат опит в областта, но тя е тази, която кара нещата да се случват и управлява бизнеса с голяма отдаденост. 

Началото беше много трудно. Липсваше правна рамка. Трябваше да доказваме произхода на животните. Ходихме и в Дания, за да докараме породата. Тя дава най-много мляко, около 45 литра на ден. Беше изключително трудно, стоях на митницата с кравите и много сертификати. Но ето ни след 11 години много усилена работа, споделя Ана. Тъй като иска да има европейска ферма, тя започва да търси иновативни проекти, които да бъдат приложени в собственото й стопанство. Така тя смая цяла Молдова с постиженията си.  

През следващия период, ако продължим да ползваме субсидии, ще набавим още 200 крави. Заедно със съпруга ми се съгласихме, че трябва да сменим родителската линия от фермата и така решихме да внесем животни от Дания, която предлага по-безопасна генетика. Породата, която купих, е много по-скъпа. В момента средногодишната млечност на една крава е 9500-10 500 литра, а породата, която внесохме, е средно 11 500-12 000 литра. Така ще увеличим производствения капацитет на животно, допълва Ана. 

Разходите и инвестиции във фермата на Боет вървят ръка за ръка със стремежа цената на произведеното мляко да бъде адекватна. Благодарение на дигитализацията на стопанството, те успяват да не разчитат на кредити

Това, което ни спаси много, е фактът, че вече пет години нямаме кредити за връщане и това стана възможно благодарение на решението да дигитализираме фермата, доколкото е възможно. Имаме данни за добитъка от отелването до кравите, отиващи в кланицата. Тези данни са съгласувани с финансовите данни. Дигитализацията ни помогна да вървим здраво и да знаем точно какво правим и какво трябва да правим, споделя още молдовката. 

Ана признава още, че дигитализацията им е помогнала, когато са се сблъскали със сушата. Знаели са точно колко крави хранят, за колко време им остава фураж, какво могат да коригират и т.н.

И продължаваме да разчитаме на вече направените инвестиции, защото така ще можем да се развиваме много по-бързо и както сме планирали. Благодарение на субсидиите, които получихме и които разпределихме правилно, успяхме да изплатим задълженията, които имахме, като около 60% от тях използвахме за набавяне на добитък. А добитъкът все пак означава мляко и съответно пари, подчертава Ана.  

Дигитализация на фермата – решение за оптимизиране на разходите

Семейна ферма Боет е известна като пионер във внедряването и популяризирането на дигитални решения за животновъдни ферми в Молдова. Двойката предлага консултации на всички фермери, които искат да преминат на друго ниво на развитие и управление на бизнеса. 

Благодарение на нашия успех, се превърнахме в доставчик на дигитални технологии за ферми за говеда, овце и кози. Тук имам предвид на първо място сензорите, които позволяват да се четат данни и да се разпространяват към различни джаджи. Предоставените данни са за телесната температура, активността на животните (разгонени ли са или не), оптималния срок за сеитба, аларми при съмнения за заболяване и т.н. Този инструмент е много полезен и за ветеринарни лекари, които могат да си позволят да управляват няколко ферми наведнъж. Лекарят може да лекува и да дава съвети според данните, до които има достъп директно от мобилния телефон, казва Ана. Вижте още:

Софтуерен инженер: Правя вино, още преди да се науча да го пия

Светлана Боянова: Фермерите могат да се възползват от 4 вида безплатни услуги чрез АгроХъб.БГ

Деян Стоянов: Дигиталната трансформация на земеделието