Какви варианти можете да ми препоръчате за поливане на 6 дка обработваема площ

 • G
  Проблема е следния: 6 дка краставички и домати и още 2-3 с друго неща, досега поливани от кладенец, чиито дебит се оказа недостатъчен (на 40 мин трябва да се чака да се донапълни) \r\nИдеята ми е сега да взема от тези пласмасовите 1 тон бидони - няколко и да се навържат с едно капково. Може ли някой да ме насочи къде най изгодно да ги намеря или пък някой друг вариянт да препоръча?
 • K
  Капковият маркуч си има фабрични капкообразоварели с мембрана от вътрешната страна. Моят е на 30 см, има на 20, 60 и т.н. Дебита, разбира се е различен. По-принцип се отварят на 0.7атм, най-точна информация ще получиш от продавача, въпреки че налягането се оправя по метода проба грешка. Ако не ти стига налягане се повдигат бидоните и се дава допълнителен наклон на магистралния маркуч като се повдига на някакви стойки. По-важен е дебита на маркуча и на сондата която имаш. Първата работа която трябва да направиш е да напълниш единия или няколко бидона, за да разбереш за колко време се пълнят от помпата и дали стига водата от сондата за всичките с едно напълване, както и за колко време сондата възвръща водата. После при монтажа на маркучите тази вода ще ти пречи и може да се наложи да я изливащ, но тази информация ти е много важна. Моят съвет е да изграждаш постепенно декар по декар, като наблюдаваш дали дебита е достатъчен. Редове по-дълги от 50 метра по-принцип не се препоръчват, но при добър налкон може и повече. Ако от другата седмица ще монтираш, а и както разбирам и тепърва ще мулчираш, ще закъснееш много с корнишоните. Организирай се и действай бързо, че няма време
 • G
  не съм от наи запознатите, но на малкия маркуч за капковото(този където влиза в редовете) не трябва ли да има капкообразуватели ? те не са скъпи но отварят про определено налягане. обясняваха ми че с тях е по добре при дълги редове защото отварят всички заедно а иначе има опастност да се напояват само първите стръкове а за последните да не стигне вода .някои по запознат да се изкаже
 • G
  Благодаря за информацията. намерих бидони, другата седмица ще транспортирам,пазарувам маркучите и започвам изграждане.
 • K
  Ето и малко информация на която с която да се ориентираш. Технологията е елементарна. Бидоните се поставят в най-високия край на нивата, повдигат се на 50-60см, към тях се монтира магистрален маркуч(най-добре ф50, какъто е диаметърът на канелката на бидона)цената на такъв маркуч е около 2.40лв/л.м. Към него се монтират водовземки с/без кранче, цената им е 50ст/бр без кранче и 1.5лв/бр с кранче. Трябват ти толкова броя колко редове ще имаш, аа това зависи от културата и технологията с която ще работиш. Към тях се хващат капковия маркуч, цената му варира широко от 0.08-0.18ст/л.м. Трябват ти още тапа и адаптери за магистралния маркуч (до 4 лв), с които ще свържеш бидоните. Услугите на стругар в краен случай, тъй като канелките на бидоните са с нестандартна резба. Аз присобих адаптер с външна резба към капачката на бидона и уплътних с тефлонова лента, така спестих от стругар. Направи си свой проект, като имаш предвид че редовете трябва да се ориентират север-юг или възможно най-близо до тази посока. След това сравни офертите на фирмите и избери най-доброто. Успех!
 • K
  Колега фирми и фирмички много, ама знайно и незнайно защо не вярвам на нито една от тях. Моят съвет е да си направиш сам едно проектче, да сметнеш горе долу колко ще ти излезе, събери ценови оферти от различните фирми и сравни с твоята. Много е вероятно "специалистите" да си вземат парите и на теб ти остава честа да изпипваш детайлите. Така че и в двата случая ще имаш хамалогия, въпроса е как ще е по-изгодно за теб.
 • G
  доста трудна работа се оказа намриането на бидони в близост, но 3-4 на по 160 лв може да се намерят. Някой може ли да ме насочи към човек който може да ми помогне с изграждането и проектирането на капковото?
 • K
  Тези бидони ги има в изобилие в София и Пловдив (70-90лева), но ако имотът ти е далече, транспорта ще ти излезе скъпо. Може да потърсиш в някоя наблизо намираща се фабрика за бои (те си внасят суровината в тях) или някакъв "винпром". Ако имаш късмет при тях може да си намериш нещо за около 150 лева. Иначе бидоните са едни и същи, квадратни с метална решетка на европале с кранче отдолу.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

S

Диагноза на болест по корнишоните

Здравейте, Опитвам се да гледам, съвсем любителски, няколко корена корнишони в саксия на...

238 0
Д

Дайте съвет за краставиците

фермерчето: фузарийното увяхване е характерно при сухи почви и висока температура. трябва добре да поч...

493 1
Z

Колко дка земя е необходима за изхранването на двучленно семейство?

анонимен: Ако е със зърнени култури, поне 1000. Ако е с някакви плодове и зеленчуци - работа от сутр...

1697 4
S

Изкупуване на корнишони в Старозагорска и Новозагорска област?

Здравейте,къде се изкупуват корнишони на едро в някоя от двете области?Нека който има инфо...

1750 0
D

Краставици сорт Пролог

Някой може ли да ми каже нещо за тях или от кой източник да черпя информация ? Искам да р...

10605 0