Близо до чешкия град Мелник, откъм левия бряг на река Вълтава, ще откриете едно специално място. Там се простират няколко хектара земя, на която семейство Ханч са създали оазис за здравословна и вкусна храна. Фермата, в която основен фокус е производството на ягоди, е отворена за посещения, дегустации, образователни програми, игри и гледане на животни на чист въздух, научаваме от официалния сайт на Vranany.

Как един канадец успя да направи пъдпъдъчите яйца масово търсени

Фермата, създадена през 1998 г., е популярна сред почитателите на ягодите. Тя е основана от братята Милан и Радек Ханч и в момента обхваща 295 ха площ. Освен ягоди, в нея се отглеждат зеленчуци (картофи, грах, краставици, лук, зеле, цвекло, тикви и др.) и разсад за ягоди (50 сорта).

В момента семейство Ханч се грижи за 40 ха ягоди. Ние ги отглеждаме по естествен метод върху слама, а от 2018 г. сме единствените в Чешката република, които отглеждат ягоди по специална технология за трапезата. Благодарение на селекцията от култивирани сортове можем да предложим ягоди по време на двумесечната реколта и до 8 месеца в годината ягоди по трапезна технология. За отглеждане подбираме най-добрите сортове, които ще ви очароват с вкуса си, споделят собствениците на фермата. Технологията на отглеждане във Vranany включва още капково напояване и автоматично контролиране на температурата.

Тъй като семейство не просто харесва плодовете, а питае любов към здравословния начин на живот, то произвежда различни продукти от тях. Така през 2020 г. е построена къща за сайдер. Ягодовият сайдер Vraňan е много популярен и се отличава с уникалния си вкус. Друг краен продукт, плод на усилията на Ханч, е туршията от зеле.

От няколко години във фермата се организират и събития за самостоятелно бране на плодове. Щом плодовете и зеленчуците узреят, прага й може да пристъпи всеки, който иска сам да набере храната си. Миналата година например сезонът на самоберитбата започва на 5 юни и продължава до 20 юли. Цената за самостоятелно бране е 80 CZK/кг (6,16 лв.). Ако съберат количество под 3 кг, хората биват таксувани със 100 CZK/кг (7,70 лв.).

Ако искате да берете ягоди с децата си и да си направите ягодов празник у дома на изгодни цени, няма нищо по-хубаво от това да отидете във Vraňany. Когато берете сами, не се стеснявайте на полето, спокойно опитайте ягодите, така ще знаете какво взимате вкъщи. Опитайте една, след това още една и още една, призовават на сайта собствениците на фермата.



Вижте още:

Сръбски фермер създаде деликатес, вдъхновен от италианска рецепта

Птичият грип порази ферма с над 12 000 патици

Първата ферма в Румъния с разрешение за традиционно отглеждане на бройлери на открито