Тези дни редица германски фермери размишляват дали да приемат солидна оферта за покупка на земята им, която ще ги направи богати. Купувачът е американският гигант за производство на полупроводници Intel. След като компанията обяви, че ще строи две фабрики за чипове в близост до Магдебург, стана ясно, че тя се нуждае от 1100 ха земя. Необходимите площи в момента се използват в земеделието, информира земеделският сайт Agrarheute. 

Моята ферма с овощаря Живка Гроздева

250 000 евро на хектар, това е офертата, върху която размишляват колегите на българските фермери. Тъй като строителството на фабриките трябва да започне още тази година, земята трябва да се набави възможно най-бързо. Това веднага повиши цената й. 

Компанията Landgesellschaft Sachsen - Anhalt, чиято задача е да развива селските райони, е тясно ангажирана в закупуването на земята и планирането на “High-Tech Park”. 

Предлагат се до 25 евро на квадратен метър, или 250 000 на хектар, казва Франк Рибе, неин управляващ директор.

Това е едно повече от изкушаващо предложение за собствениците на имоти. За сравнение средната цена на хектар в Германия е малко над 30 000 евро през 2023 г. 

В момента фирмата за земя води разговори със собствениците. Целта е да не се купуват индивидуални имоти парче по парче, а да се подпишат предварителни договори. По този начин ще се предотврати по-нататъшно покачване на цените. 

Рибе все още не е сигурен дали ще получи цялата земя, което иска да придобие. Някои засегнати фермери се нуждаят от своята земя, за да продължат да съществуват. Поради това компанията има план Б - предлага собствена земя около Магдебург на селскостопанския бизнес като заместваща земя. Въпреки предприетите мерки на този етап се очаква цените на нивите да се повишат и на други места в Саксония-Анхалт.   Вижте още:

Кой е хедерът, с който жътвата на слънчоглед не спира и за минута?

Ферма за аспержи - примерът за успех идва от Румъния

Как се успява със заешка ферма със затворен цикъл на производство?