Извънредното положение в Испания постави сектор овцевъдство и козевъдство в изключително трудно положение. Това производство е подчертано сезонно и потреблението му се реализира основно в ресторанти, хотели и др. Министерството на земеделието въвежда директна мярка за подпомагане заради бързото влошаване на пазара на овче и козе месо, научаваме от сайта на ведомството.

Овцевъдите не се предават

Стопаните на овце и кози, в чиито стопанства има не повече от 30 разплодни женски, както и фермите, които продават животни, ще могат да получат финансова помощ. Максималният й размер възлиза на 30 евро на животно, което е на поне 4 месеца и е било транспортирано в кланица в периода от 14 март до края на извънредното положение. Мярката обхваща до 70 животни във ферма и до 200 животни, продадени от ферми.  

Овладяване на кризата с работната ръка

С указ Испания разреши на безработните и емигрантите в страната, чийто срок на пребиваване е изтекъл, да започнат работа в местния агросектор за следващите няколко месеца, отчитайки острия дефицит на работна сила в навечерието на сезона, съобщи elcorreo.com.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

За да се гарантира нормалното функциониране на селското стопанство в Испания и да се прибере реколтата, на страната й трябват от 100 000 до 150 000 сезонни работници, но в момента само 60% от необходимата работна сила е достъпна, каза министърът на земеделието Луис Планас.

Земеделските организации вече няколко седмици говорят за този проблем, тъй като затворените граници не позволяват на хиляди чужденци да стигнат до нивите в Испания. Едно от решенията на министерството е да се разреши на безработните и нелегалните емигранти да работят в земеделския сектор, ако живеят близо до фермите.

Овцевъд: Помощта за кланиците е подигравка към нас

Проблемът с работната ръка не засяга само Испания. Италия, Франция и Германия имат нужда от 200 000 до 300 000 работници в земеделието. Поради тази причина Германия наскоро разреши достъпа на сезонни работници от други страни от ЕС въпреки затворените граници заради коронавируса. Германия определи месечна квота от 40 000 сезонни работници.

Кампания #AlimentáisNuestraVida

От началото на април Министерство на земеделието на Испания стартира кампанията #AlimentáisNuestraVida, с която иска да благодари на хранително-вкусовия сектор за усилия му да гарантира доставките на храна по време на кризата. То ще публикува редовно видеоклипове в социалните мрежи с артисти и журналисти, които показват своята признателност за страхотната работа, която вършат фермерите, и всички други, заети в производството на храни.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Разрешава се на фермите да колят и продават агнета на място

Преди Великден: Застрашено ли е българското агнешко?

Вижте кой може да получи de minimis за реализация на агнешко