Миналата седмица земеделският министър Десислава Танева обяви, че има уверение от търговските вериги, че и за Великден ще продават само българско агнешко месо. 

От Съвета по животновъдство: Отварят се подмерки 4.1, 5.1 и 16.4

Браншът вече има потвърждение, че всички вериги са се съгласили да отговорят на призива да зареждат родна продукция. Така за първа година няма да се допусне внос на македонско агнешко, което редновно подбиваше пазара с ниските си цени.

По време на последния Съвет по животновъдство агроминистерството съобщи, че ще се създаде работна група с БАБХ, която прецизно да проверява вноса на агнешко месо, по-специално на това от Македония. 

Друга мярка, която се планира, включва по-засилени проверки по контролните пунктове на областните градове за нерегламентиран превоз на животни.

ВИЖТЕ ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ

От НОКА се опасяват, че ако карантината продължи и по време на Великден, много малко потребители ще отидат до фермите, за да си купят агнешко месо. Вече се отказват и предварително записани поръчки. 

Говори се и за надуване на цените, които достигат 8 лв./кг живо тегло агнешко месо. 

„Излизаме с призив към бранша да не отблъсква и малкото клиенти, които ще има за месо. Сега всеки се е затворил и харчи само за най-необходимото. Да не забравяме, че агнешкото месо и овчето сирене не са от първа необходимост. Апелираме да спрат с тези високи цени, защото в един момент ще излезе, че има непродадени агнета“, коментира Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Ресорното министерство също работи по въпроса, като консолидира общо мнение с кланици.

„Идеята е, първо, да се помогне на малките фермери, и второ, да се прескочат по всякакъв начин прекупвачите. За да може да се предложи на потребителите нормална цена, която би следвало да дойде от кланиците и да отиде директно в производителя“, казва съпредседателят на НОКА.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Животновъди: Дайте приоритет на родното производство

Съвети към животновъдите по време на COVID – 19

В кризата: Не внос, а повече родно животновъдство