Държавата ще наложи на веригите минимум процент от площта им за български храни, но по всяка вероятност ще има секторен подход.

Вижте кой може да получи de minimis за реализация на агнешко

Това коментира Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), след среща на животновъдните организации и министрите на земеделието и на икономиката.

„Имаме разбиране от страна на Министерството на икономиката, че явно е дошъл моментът, в който трябва да се прескочи някаква нормативна и дори психологическа бариера, че българското трябва въпреки всичко да бъде наложено“, каза Караколев за Агри.БГ.

В разговорите е била специално засегната темата за небългарските суровини в голяма част от млечните продукти у нас. 

„Да не се окаже в един момент, че в това „българско производство“ няма нищо българско с изключение на опаковката и труда. За да не се допусне това, все още се доработват някои моменти в предложението за постановление“, обясни браншовикът.

Той е убеден, че производители от местния пазар трябва да имат достъп до големите търговци. И сега е точният момент фермерите да се обединяват в групи организации на производители с цел да продават на веригите.

„Дори се появи едно спонтанно предложение ДДС за храните да бъде намалено на 5%. Това доколко ще се приеме, не мога да кажа, но така или иначе браншът се обединява около възможността да се случи“, надява се Караколев.

По време на срещата асоциациите са отхвърлили категорично предложението на веригите за организирането на фермерски пазари на техния паркинг, определяйки го като неприемливо на този етап. 

„Предстои среща между двете министерства и веригите. Другата седмица икономическият министър Караниколов ще проведе среща и с Асоциацията за защита на потребителите, за да чуе и тяхното мнение“, допълни Караколев. 

Междувременно държавата отпусна държавни помощи за местни търговци, които да зареждат българска оранжерийна стока, и на кланици за изкупуване на родно агнешко. Обмисля се и помощ за преработвателни предприятия, но засега нищо не се говори за подпомагане на самите фермери.

По този повод от НОКА в момента наблюдават пазара на месо и мляко. Като свърши кампанията, очакват отчетлив резултат какви щети има върху производството заради извънредното положение. Идеята им е най-късно непосредствено след Гергьовден да връчат на агроминистерството пакет от мерки, които да подобрят ситуацията в сектора. 

„Тези мерки могат да включват евентуално редукции в схемата за обвързана подкрепа, по-ранно изплащане, дори авансово плащане, ако се наложи. Също така de minimis, който се дава на брой животно, кредитиране дори. В момента кампанията върви, ние няма как да гадаем какъв ще е резултатът от нея“, заяви съпредседателят на НОКА. 

Той е убеден, че големите вериги, които вече обещаха на Министерството на земеделието да зареждат само българско агнешко месо, няма как да се отметнат. Договорите вече са подписани. 

А относно заповедта на ветеринарните власти, която разрешава на фермите да колят агнета на място при определени условия, Караколев лаконично коментира: „Даваме една гласност на нещо, което така или иначе се случва“.

Той е убеден обаче, че всяка мярка, която води до засилване на потребителския интерес и до плюс за фермера, макар и малък, е добре дошла. Дори само поставянето на табела пред местния магазин е достатъчна, за да събудиш патриотима в потрбителите и да ги мотивираш да подкрепят малките производители. Така както го правят в Англия.

„Когато купувате от малък производител, не помагате на изпълнителния директор на голяма компания да си купи поредната вила, а помагате на малкото момиче да ходи на уроци по танци, на малкото момче да вземе отборната си фланелка, на родителите да сложат храна на масата. Пазарувайте от местните!“, призовават в Англия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Разрешава се на фермите да колят и продават агнета на място

Преди Великден: Застрашено ли е българското агнешко?

Производители призовават: Да спасим българското мляко