Днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) издава заповед, с която  разрешава на фермите да колят агнета и позволява достъп на клиенти. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг днес.

Това обаче ще се осъществява при определени условия, които гарантират безопасността на храната и в присъствието на официален ветеринарен лекар.

Преди Великден: Застрашено ли е българското агнешко?

Заповедта ще важи за всички овцевъди, които са регистрирани и имат съответните условия съгласно действащото национално законодателство. Институциите ще предоставят на Министерството на вътрешните работи (МВР) списък на фермите, които имат право да колят, за да могат клиентите да стигнат до тях безпрепятствено и да се сдобият с българско прясно агнешко месо за Великден, обясни Танева.

Министърът припомни, че на 64 кланици се дава подкрепа от 7 лв. на агне, за да се осигури изкупуването на агнешко месо български производители, повечето от които са дребни и разпръснати. Кланиците разполагат с по-добри канали до крайния потребител и договори с търговските оператори. По този начин ще се улесни снабдяването с родно месо на клиентите. Танева подчерта още, че е гарантирано пътуването на хората, за да могат да се снабдят с храна. 

Тя потвърди, че има производство на агнешко, достатъчно да задоволи националното ни потребление, и се взимат всички мерки до пазара да стигне българско прясно месо.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Вижте кой може да получи de minimis за реализация на агнешко

Каква е готовността на животновъдите да дават говеда за клане?

Какви са тенденциите в цените на месото и млякото?