ДФ „Земеделие” публикува Списък със земеделските стопани, които имат право да участват в подпомагането за държавната помощ de minimis за кланици, които следва да организират изкупуването и реализацията на българско агнешко месо в търговската мрежа на страната през 2020 г. 

Отпускат държавна помощ за кланиците за изкупено агне

Помощта трябва да подпомогне малките и средни животновъди с до 500 животни, за да реализират на пазара отгледаните от тях агнета и ярета при въведеното извънредно положение заради COVID-19. Указанията за прилагане на помощта също са публикувани на сайта на фонда. 

ДФЗ: „Бюджетът на държавната помощ за кланиците е 3,5 млн. лв.“ 

Подпомагане по държавната помощ de minimis ще получат кланиците, които ще изкупуват живи агнета и ярета от фермерите и ще извършат клането на животните. Добитото месо ще се реализира на територията на цялата страна. В България има действащи 64 кланици, които могат да извършват клане на дребни преживни животни.

ВИЖТЕ ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ

Информация за кланици във всяка област на страната може да се намери в Регистъра на БАБХ. Първо се избира областта, след което търсенето продължава в Секция I – Месо от домашни копитни, и код – SH. 

Срокът за кандидатстване по държавната помощ е до 31 май 2020 г., като субсидиите ще бъдат платени до 30 юни 2020 г. 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Идват празници, БАБХ засилва проверките

В кризата: Не внос, а повече родно животновъдство

Животновъди: Дайте приоритет на родното производство