С наближаването на празниците Великден и Гергьовден отново се дава гласност на проблемите на овцевъдите. Не че те не са целогодишни, но по това време на годината тяхното разрешаване става особено належащо.

Овцевъдите не се предават

Държавата вече отпусна 3,5 млн. лв., с които да се стимулират кланиците да изкупуват агнета и ярета от български стопани. За всяко изкупено животно на цена от 5 лв./кг живо тегло, те ще получават държавна помощ от 7 лв. 

Много овцевъди обаче остро критикуват тази мярка на Министерството на земеделието. Сред тях е и Симеон Хаджиев, овцевъд от старозагорското село Нова махала, който отглежда сам 500 животни. На редакционната ни поща той изпрати писмо, в което определя това подпомагане за кланиците като „поредната подигравка спрямо нас, българските овцевъди“.

„Тяхното лицемерие и подигравка се състои в това, че си позволяват да толерират изкупна цена от пет лева за килограм живо тегло на агнетата при себестойност от десет лева за кг живо тегло.

И на всичкото отгоре ще доплащат тия мизерни седем лева на кланиците, за да изкупят агнетата на тая мизерна цена от пет лева.

По този начин ли измислиха да похарчат 3,5 млн. лева в инвестиция на кланиците за сметка на нас, трудещите се овцевъди, и ние да си понесем загубите без обезщетение.

Няма лошо да се стимулират кланиците, но минималната цена да беше поне осем лева за кг живо тегло. Като ще е така с тези пет лева, трябваше обезщетението на агне към нас да е минимум сто лева за продадено агне на кланица“, предлага овцевъдът.

Какво още тревожи Симеон Хаджиев, разберете във ВИДЕОТО към нашия телефонен разговор.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Разрешава се на фермите да колят и продават агнета на място

Преди Великден: Застрашено ли е българското агнешко?

Вижте кой може да получи de minimis за реализация на агнешко