Пчеларите в Гърция се мобилизираха и излязоха на общонационален протест от 1 февруари 2024 г. Във всеки регион организацията протича по различен начин. Планът на пчеларите и фермерите от Солун, Серес и Халкидики например е да строят 300 трактора в Солун в продължение на 4 последователни дни, пише гръцкият сайт OT. 

Фарсът, наречен мед без пчели

В резолюцията, подписана от около 30 пчеларски асоциации и Федерацията на пчеларите, се споменават сериозните и хронични проблеми, които са ги изкарали на улицата:

„Без натиск нищо не се променя и всичко, което ни остава, е да излезем на улицата“, казват пчеларите. 

От Панелинския координационен комитет на пчеларите искат няколко неща: незабавна подкрепа за сериозната загуба на доходи поради намалено производство, вследствие от климатичната криза, намаляване на производствените разходи, равни възможности за финансиране, планове за подобряване на сектора, както и компенсаторна помощ за опрашване и специална програма за подпомагане на пчеларите в районите, засегнати от природни бедствия през 2023 г.

Над 17 000 кошера са унищожени само в Лариса заради наводненията, отбеляза Петрос Сарудис, президент на пчеларите на Лариса, информира Larissa Net. 

Имаме постоянни проблеми като пчелари. Трябва да се реши проблемът с фалшивия мед. Загубихме пари заради наводнения и пожари. Дадените обезщетения са нищожни. Искаме да бъдем включени в схемата за субсидиране и да ни бъде дадена надбавка за опрашване, допълни той. 

Пчеларите от цялата страна заявяват още, че искат мерки за запазване на характеристиките на чистия гръцки мед и проследимост на вносния мед, мерки срещу фалшифицирането и подвеждащите етикети. 

 


Вижте още:

Медът без пчели набира популярност в Англия, Австрия и Швейцария

Евродепутати поискаха мерки срещу азиатските стършели

Пчелари: Върви масов отказ от пчеларство