Все по-широкото предлагане на мед, произведен без пчели, във Великобритания кара фермерите в страната да натрупват недоволство. Според колумниста Agromenes на британското издание Country Life този продукт не само не е проява на милост към пчелите, но и не е никакво решение на проблема с измирането им. 

Защо пчелите правят по-малко мед?

За последната година продажбите на британски мед растат. Това се дължи на подновения интерес от страна на американските потребители, което е довело до ръст на износа. Възходът на продажбите на пчелен мед може да се обясни още с нарастващото желание на потребителите да се хранят с чисти продукти. Те търсят алтернатива на рафинираната захар и това ги отвежда до добре познатия пчелен мед. 

Добрите новини обаче спират дотук, смята Agromenes. Той възприема стимулирането на веганското лоби в страната като атака срещу потребителите на мед. В този продукт не присъстват опрашващи насекоми, няма земеделие. 

Ако някога е имало продукт, за който може да се използва думата „натурален“, това е медът. Човешките същества го ядат от векове. Мед се открива в гробниците на фараоните, при разкопки в Древна Гърция и е бил основната сладка храна на цивилизования свят, докато не научим за захарта, пише колумнистът. 

Медоносните пчели играят важна роля в селското стопанство и без тях добивите на фермерите ще намалеят, допълва той. 

Според Agromenes правителството е загрижено за намаляването на биоразнообразието, но надали щетите, които човекът е причинил на планетата, ще бъдат поправени с по-малко пчелари. Затова колумнистът защитава производителите на мед като хора, които помагат на пчелите, оборвайки обвиненията, че са експлоататори. 

Пчелите не се държат в плен. Те правят това, което правят естествено, но по-удобно, защото, за да събират меда, хората са осигурили кошери, които са проектирани да бъдат по-удобни от роенето по дърветата. Пчеларите поставят кошерите близо до източника на нектар, така че пчелите да могат да извършват по-кратки пътувания, за да произвеждат мед. Трудно е да се види какво би могло да не е наред с това партньорство, което характеризира човешкото поведение от хилядолетия.

Медът без пчели означава по-малко пчели. Яденето на истински мед означава повече пчели, по-добро опрашване и по-високи добиви. Фалшивият мед не осигурява нито едно от тези предимства и е продукт на необосновано, градско отношение към начина, по който работи естественият свят. Заслужава да бъде осмиван, смята Agromenes. 




Вижте още:

Нов тренд: Германците започнаха да отглеждат грах за веган бургери

Пчелни хотели стимулират опрашването

Владимир Иванов: Български пчелен мед за 15 лева се продава по тържища много добре