Бавно, но настъпателно медът, произведен без пчели, разширява присъствието си на пазара в Европа. Тези дни стана ясно, че по договор за 4 години продукция на словенски производител ще бъде предлагана в Швейцария, Обединеното кралство и Австрия. Амбициите на предприемачите, които работят заедно с базиран в Калифорния стартъп, е да достигнат покритие от 75 000 магазина в цяла Европа, съобщава Agfunder News. 

Пчелари: Върви масов отказ от пчеларство

Подсладителят на растителна основа ще се продава под различни имена в различните страни. Към момента е предвидено той да се разпространява в около 200 магазина в Обединеното кралство. 

В САЩ, където калифорнийският стартъп създаде своя собствена марка за хранителни стоки, продуктът се описва като „мед на растителна основа“ и има малко по-различна формула, казва съоснователят и главен изпълнителен директор Дарко Мандич, сръбски предприемач и ентусиаст по меда.

Първите версии на нашия продукт са 100% на растителна основа, вдъхновени от светъл мед от детелина и акациев мед “, допълва той. 

Мандич подчерта, че се работи върху патентована технология за прецизна ферментация, която по-точно възпроизвежда многоетапния ензимен процес, който пчелите използват, за да превърнат нектара в мед. Подходът на 100% растителна основа не работи за всички видове мед и продуктът на растителна основа не е 100% идентичен на меда, произведен от пчелите.

Формулата на растителна основа, която съдържа 80% фруктоза и глюкоза и 18% вода, получава своя отличителен вкус и свойства от смес от растителни екстракти, включващи останалите 2%. В САЩ се използват червена детелина, жасмин, пасифлора, лайка и морски плодове, съчетани с глюконова киселина и естествени аромати, докато в Европа сместа от растителни екстракти е малко по-различна. 

Защо има мед, който се прави без пчели? 

Един от аргументите за такъв тип продукти е свързан с простата икономика. Казано просто, търсенето на мед нараства, а популациите на медоносните пчели намаляват поради вируси, паразити, бактериални и гъбични патогени и изменението на климата, създавайки възможност за вегански алтернативи.

Винаги ще има търсене на мед, направен от пчели, но прогнозирам, че след 10 години той ще бъде скъп занаятчийски подарък само за специални поводи, за който хората може да плащат 100 долара за буркан на фермерския пазар, казва Мандич. 

Пчеларството също става все по-трудно. В страни като Сърбия средната възраст на един пчелар е 58 години и малцина млади поемат ангажимент да го продължат, допълва предприемачът. 

Вторият аргумент за безпчелен мед обхваща етиката, биоразнообразието и устойчивостта, казва Мандич, който отбелязва, че въпреки че има хиляди видове пчели, които могат да опрашват различни растения, има само шепа разновидности на отглеждани медоносни пчели, които се отглеждат за висока продуктивност и опрашват само избрани растения. Това е стеснило генофонда и е увеличило податливостта към болести и мащабно измиране.



Вижте още:

Защо пчелите правят по-малко мед?

Роден за земеделие: 25-годишен фермер мисли само за разрастване

Предизвикателството да произвеждаш най-добрия мед в Долна Саксония