Проблемът с медоносните пчели в Европа се разисква все по-често между стените на Европейската комисия. Италиански евродепутати призоваха да се вземат мерки възможно най-скоро по отношение на един от най-големите врагове на опрашващите насекоми - азиатските стършели, чиято популация нарасна на Стария континент, пише The Guardian. 

Страните с най-много пчелни кошери в Европа

Азиатските жълтокраки стършели произхождат  от Югоизточна Азия. Те са идентифицирани за първи път в Европа преди две десетилетия във Франция. След това разпространението им тръгва към Испания, Белгия, Нидерландия, Португалия и Италия, където след първата си поява през 2012 г. те причиняват хаос в северните райони на страната. През 2023 г. в Обединеното кралство е регистриран рязък скок на популацията.  

Единадесет евродепутати от дясната Forza Italia поискаха от комисията да разработи „специфични мерки за борба срещу разпространението на насекомото чрез финансиране на системи за контрол с ресурси на ЕС“.

Азиатският стършел е „ненаситен хищник“ с капацитет да убива до 30 пчели на ден, каза евродепутатът Салваторе де Мео пред Il Messaggero.

„От 2004 г. насам това доведе до значителен спад в популацията на пчелите в някои страни от ЕС“, допълни той.

 „Това явление застрашава традиционните опрашители, особено медоносните пчели, от които зависи производството на висококачествен италиански мед, и рискува да увреди нашето биоразнообразие”, отбеляза още Салваторе де Мео. 

Смята се, че азиатският стършел, Vespa velutina, е влязъл в Европа през пристанището на Бордо през 2004 г. в контейнер, съдържащ керамика, внесена от Китай. Нашествениците струват на френската икономика около 30,8 милиона евро годишно. Само за последните години насекомите са причинили 35% спад в производството на мед в Португалия.

В Италия азиатският стършел е идентифициран за първи път в Лигурия, преди да се разпространи в Пиемонт, Тоскана, Емилия-Романя и Венето. Не е ясно доколко досега насекомото е засегнало производството на мед на национално ниво, но загубите в Лигурия са оценени на 50%, докато пчеларите в Тоскана и Венето алармират често за проблема. 

Притеснени сме“, каза Микеле Меридио, президент на асоциацията на пчеларите във Венето.

Меридио каза, че азиатските стършели са различни от ориенталските стършели или Vespa orientalis , които унищожават районите на юг на Италия.

“Един ориенталски стършел може да атакува един кошер, докато азиатският стършел атакува няколко кошера едновременно“, каза той. 



Вижте още:

Опазвате по иновативен начин пчелите? Кандидатствайте за награда!

Натрий за повече опрашващи насекоми

Пчелари: Върви масов отказ от пчеларство