Ниските изкупни цени водят до отказ от пчеларство. Масово се разпродават инвентар, кошери и пчелни семейства. Това споделиха читатели на Агри.БГ по повод публикувана на сайта информация за непродадени количества мед в община Балчик, Добричка област. Пчелари от цялата страна споделиха за проблемите си, свързани не само с невъзможността да реализират произведения мед, но и с цялостната липса на дългосрочна стратегия в сектора.

„В момента върви масова разпродажба на кошери и инвентар. Младите се отказват. Пенсионерите ще устискат някоя и друга година и след това пчеларството ще бъде само хоби. Подобно е положението и в другите сектори. Няма дългосрочна политика за спасение на семейния бизнес в земеделието“, посочва читател. Подобна е позицията и на други пчелари, сред които Георги Стоилов, който е категоричен, че разпродава пчелина си от 170 кошера и оставя за отглеждане пчелни семейства само за собствена консумация. „Всички масово се отказват от цена от 3,40 до 3,80 лв./кг“, допълва друг читател, който посочва, че проблемите в пчеларския сектор са трупани от години. Затова всеки се опитва във времето да се спасява самостоятелно и поединично, но това не е решение. 

„Пчеларството е голям риск и вероятността да претърпиш големи загуби е голяма. Отглеждам толкова пчелни семейства, колкото мога да продам пчелния мед на добри за мен цени. Така например буркан от 0,720 мл (1 кг пчелен мед) го продавам на цена 14 лева… Това, че произвеждам пчелен мед, не означава, че мога да го раздавам, нали?“, споделя друг стопанин. 

Коментарите на читателите засягат и вноса на пчелен мед у нас, който особено през последната година е сочен за основна причина за срива на изкупните цени и залежаването на родната продукция. Отдавна у нас влиза продукция от Украйна, Китай и други страни, която се смесва с българска и излиза от страната ни като стока с щемпел EU, сигнализират многократно пчеларите. 

„Тоя подсектор не могат да го унищожат с болести, както рогатия добитък и за целта се използва дъмпинг. Няма как да се обяснява, че видиш ли медът е борсова стока и такава му е цената. От мед до мед има огромна разлика… Няма как да сложиш на кантара мед от Южна Америка и Китай, и да ги обявиш под общ знаменател…“, категоричен е читател на Агри.БГ, който смята, че един сравнителен анализ на меда би показал разликата в качеството на вносния и българския. 

Не липсват и стопани, които отглеждат медоносните мухи заради ползата, която носят за човечеството. „Последните години се грижа за пчелите само и единствено да пазя равновесието на природата! Защото вярвам, че добрите хора ще съхраним и опазим това равновесие, хванем ли се за земята и природата! Плащам си осигуровките, защото така се надявам да помогна малко на милата ни родина и да допринеса за животновъдството и земеделието! Трябва да има час в училищата за селото и животните! За природата и земеделието! Защото само така ще запазим обичаи, традиции, бит и култура на дедите ни!“, заявява Петър Петров, който е пчелар от 30 години.