С наближаването на лятото страховете на германските фермери започват да се засилват. Те се опасяват, че то ще бъде твърде горещо, което създава предпоставка за горски пожари и тази година, информира Agrarheute. 

Coceral понижи прогнозата си за производството на пшеница в ЕС-27

Преди месеци метеорологичните модели прогнозираха топло и сухо лято. Метеорологичната агенция на САЩ NOAA съобщи за висока вероятност от прекалено топъл период през юни, юли и август. Влажната пролет създаде усещане, че лятото може да не е горещо, но след период на валежи прогнозата за високи температури и почти никакъв дъжд през следващите три месеци се завърна. 

Метеоролозите очакват във вихъра на лятната жега да бъде Централна Европа. Температурите ще спадат в посока изток и запад от него. Така юни и юли се очаква да бъдат обичайно топли и дори по-горещи. 

Особено в югозападната част на Европа има опасност да бъде прескочена границата от 40 градуса. Средните температури също ще са високи. Още първата половина на юни е с 3 градуса над средното. 

Ще има и хладни дни, успокояват метеоролозите. 

По-високите температури това лято плашат германските фермери, тъй като ще бъдат съпроводени с липса на дъжд в комбинация с вятър. Това е предпоставка за горски пожари. Почвите и растенията ще стават все по-сухи. Рискът от горски пожари е много висок почти в цяла Германия. Прилага се поне ниво на предупреждение от 3 до 4. В някои райони в североизточната и югозападната част на страната е обявена най-високата 5 степен на предупреждение. Сушата е особено изразена в Северна Саксония, Саксония-Анхалт и Бранденбург. Там реколтите могат да бъдат по-слаби. 
 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Москва уверява, че разрушаването на язовир "Нова Каховка" няма да повлияе на реколтата

Прогноза предвижда цунами от турски плодове и зеленцуци към Европа

Агрометеорологична прогноза за месец юни