Европейската асоциация за търговия със зърнени култури, маслодайни семена, ориз, бобови растения, зехтин, масла и мазнини Coceral понижи прогнозата си за производството на мека пшеница в ЕС-27 от 129,5 млн. тона в мартенска си прогноза до 127,3 млн. тона, което е с 0,3% повече на годишна база.

Гласувайте: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Според експертите от Coceral причината за намалението е сухото време в северната част на ЕС, особено в Швеция, Дания и балтийските държави.
Оценката на реколтата от пшеница във Франция е 35,06 млн. тона, което е с 4% повече от миналата година. Прогнозите за производство на пшеница за Германия и Испания са понижени поради късните дъждове. 

Общата прогноза за производство на зърнени култури за ЕС-27 е 273,4 млн. тона, в сравнение с 280,1 млн. тона в прогнозата от март, но доста над 266,8 млн. тона, събрани през 2022 г. 

Прогнозата за ечемика е коригирана на 49,47 млн. тона, което е с 4,6% по-малко от миналия сезон.

Реколтата от царевица е преразгледана до 61,1 млн. тона спрямо мартенските прогнози за 62,1 млн. тона, съобщават от graintrade.com.ua. Увеличението на прогнозата при царевицата се дължи на подобрените резултати при царевицата в България, Унгария, Румъния и Италия след сушавата 2022 г.

Прогнозите за маслодайните семена включват 19,7 млн. тона рапица, 10,8 млн. тона слънчоглед и 3,12 млн. тона соя.
Според прогнозите най-голяма реколта от рапица ще бъде събрана във Франция и Германия, където производството се очаква да бъде съответно 4,43 млн. тона и 4,65 млн. тона.

Мониторингът на FranceAgriMer показа, че състоянието на посевите от мека пшеница във Франция се влошава за втора поредна седмица поради сухото време. Въпреки това текущите показатели значително надвишават нивото от предходната година и остават близо до максималните стойности, регистрирани през 2011 г.