Първото десетдневие на месец юни ще се характеризира с неустойчиво и хладно за сезона време. 

Прогнозираните през периода валежи ще осигурят високо ниво на влагозапасеност в почвата, достигаща на много места в полските райони над 80% от ППВ. Това се казва в агрометеорологичната прогноза на инж. агр. д-р Десислава Славчева-Сиракова, изготвена за Агри.БГ. 

Това ще се отрази благоприятно на зимните житни култури, при които ще протичат фазите наливане и формиране на зърното, и млечна зрелост сред посевите в южна и югоизточна България. 

В периода между наливане на зърното и млечна зрелост, повреди по пшеницата нанасят ларвите на вредната житна дървеница. 

Това изисква периодично обследване на посевите и при плътност на вредителя над прага на икономическа вредност, който е 2 бр. ларви/m2, да се третира. 
След хладното време в началото на месеца, през второто десетдневие се очаква повишение на температурите и съответно ускоряване на темповете на развитие при всички земеделски култури. 

До средата на юни при ечемика в по-голямата част от полските райони на страната ще се наблюдава фенофаза восъчна зрелост. 

През втората половина на месеца развитието на земеделските култури ще се осъществява при температури, близки до климатичните норми. 

През третото десетдневие при пшеницата ще протича масово фаза узряване. До края на месеца при слънчогледа ще се наблюдава начало на фаза цъфтеж, а при ранните хибриди царевица - изметляване и цъфтеж на метлицата. 

Агрометеорологичните условия през месец юни, които ще се характеризират с висока влажност и валежи, ще доведат до повишен инфекциозния фон от гъбни патогени: мани по зеленчуковите култури, късно кафяво гниене при по-късните сортове череши, струпясване и брашнеста мана по овошките. 

За лозата периодът между фенофазите цъфтеж на ресите и образуване на завръз е критичен за заразяване с мана. През юни остава повишена опасността от падане на градушки, след повреда от които засегнатите овощни и зеленчукови култури трябва да се третират с медни препарати. 

По-подходящи условия за растителнозащитни мероприятия ще има през втората половина на месеца.