Докато екстремните метеорологични условия хвърлят в хаос посевите в Северна и Южна Америка и Северна Африка, то житниците на Европа са в подем – обилните реколти от зърно поддържат международните цени на храните под контрол.

Гласувайте: Как се справяте с кризата при реализацията на мляко?

В Северна и Източна Европа полетата изобилстват след напоителните пролетни дъждове, пише в анализ на Bloomberg. Добрите прогнози за водещите в света износители на зърно помагат цените да намалеят до по-малко от половината от миналогодишните рекорди, компенсирайки ефекта от засушаването в други райони и недостигът заради войната в Украйна.

Всичко това е добра новина за намаляване на разходите за внос на храни и може да помогне за поддържането на инфлацията под контрол. И все пак много зависи и от това какво ще е времето през юни, а затегнатите световни резерви означават, че пазарите остават под напрежение.

„Все още има дълъг път до жътвата“, казва Себастиен Понселе, старши анализатор за базираната в Париж компания Agritel. „Но засега ситуацията е добре“, отбелязва той.

До момента сигналите са положителни. Силната европейска реколта може тласне световното производство на пшеница до нови рекорди през 2023-2024 г., прогнозират от американското земеделско министерство. Над 90% от френската пшеница с намалено съдържание на глутен са с оценка „добро“ и „много добро“ качество – най-доброто представяне от над десетилетие. Според властите общото производство на Европейския съюз ще е 131,5 млн. тона тази година – около 6% над средната стойност за последните пет години.

Развитието на реколтата е „наистина добро“ след априлските и майските дъждове и слънцето вече се появява, коментира Филипе Хойсел, генерален секретар на френската група на производителите AGPB. 

Студеното и влажно време също поставят и германската реколта на добра основа, казва Йохан Майерхьофер, ръководител на подразделението за земеделие на лобистката DBV.

Копа-Коджека с по-висока прогноза за реколтата в ЕС

В Румъния пък производството може да нарасне с 13%, възстановявайки се след миналогодишната суша, посочват от Agritel. 
Рикардо Луис, който отговаря за ферма с  5000 хектара земя в южните части на страната, е оптимист. Ако скоро завали, казва той, „ситуацията в някои части може да стане от добра в много добра“.

Руската реколта може също да изпревари средните си стойности със 7%, въпреки че производството няма да задмине рекордните стойности от 2022 г., казва Андрей Сизов, управляващ директор на земеделската консултантска компания SovEcon.

Според Михаил Бебин, анализатор на GrainRus, на пшеничните полета има между 900 и 1000 стръка на квадратен метър – също както и миналата година. На фона на големите резерви от зърно в Русия, износът през 2023-2024 г. може да достигне нов рекорд.

Дори и така обаче световните резерви от пшеница ще се свият за четвърта поредна година – което рискува повишаване на цените на по-късен етап. Руската инвазия в Украйна създаде значителни затруднения, докато свиващите се печалби и проблеми при износа принудиха фермерите в страната да намалят засяването.

Сушата в Испания също е повод за притеснение: количествата на дъждовете тази година са най-слабите от десетилетия, което оставя някои полета подходящи само за пасене на добитък. А във Франция влажната пролет може да стане причина за развитието на болести по растенията, Понселе предупреждава.

Жътвата в ЕС започва около юли, което означава, че времето през следващите няколко седмици ще е от съществено значение. 
Ако или в Русия, или в ЕС има неочаквани метеорологични условия, „това променя целия пейзаж“, казва Дан Басе, президент на консултантската компания AgResource, коментира по време на конференция в Женева по-рано този месец.