Веднага след президентските избори в Турция, спечелени от настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, турската валута претърпя нов срив.

Овощари питат: Кога ще получим средствата за отглеждане на стари български сортове

Очаква се това да окаже огромно влияние върху търговията с плодове и зеленчуци в Европейския съюз, Централна Азия, Кавказ и Близкия изток, пише електронното издание East Fruit, цитирано от Darik Business Review.

От изборите насам стойността на турската лира спрямо щатския долар вече се е понижила с 14%, като низходящата тенденция продължава.
През лятото на 2021 г. един долар струваше 8.67 турски лири, а днес – 23.37 лири. Това означава, че за последните две години турската валута вече е поевтиняла 2.7 пъти.

Обезценяването на местната валута винаги стимулира износа и силно ограничава възможностите за внос. През първите четири месеца на 2023 г. износът на плодове и зеленчуци от Турция се е увеличил с 10%.

След поредното обезценяване на лирата може да се очаква нов ръст в обема на износа на пресни плодове и зеленчуци, както и на сушени плодове и ядки от турски произход, прогнозират експертите.

Турция е най-големият износител на пресни плодове и зеленчуци в региона, а нейните годишни експортни приходи в този сегмент надхвърлят 6 милиарда долара. В Европа само Нидерландия изнася повече от Турция.

В Близкия изток и Северна Африка най-близкият конкурент на Турция е Мароко, но износът на северноафриканската държава е наполовина по-малък от турския. Същото важи и за износа от Египет. Затова влиянието на страната върху търговията със зеленчуци, плодове и ядки в региона е огромно. 

През 2022 г. обемът на износа на турски плодове и зеленчуци леко намаля, но това се дължи основно на ниския добив на лешници, които са сред основните експортни продукти, както и на спада в търсенето на турски зеленчуци и плодове в Украйна и Русия, причинен от войната.  

Сред турските продукти, за които може да се очаква драстичен ръст на износа след скорошната девалвация на лирата, попадат оранжерийните домати и краставици, черешите, кайсиите, прасковите, нектарините, сливите, сушените плодове и дините.

Засега Турция има забрана за износ на лук и картофи, но ако тя отпадне в близките дни, тези продукти също ще се изнасят активно.
Обезценяването на лирата ще създаде проблеми на турските земеделци. Цената на вносните семена, торове, продукти за растителна защита, машини и оборудване ще се увеличи рязко, въпреки че голяма част от тях се произвеждат в страната.

Това може да доведе до влошаване на качествените параметри на отглежданите продукти, но в началото на прибирането на новата плодова реколта Турция вероятно ще увеличи износа на ябълки, лимони, мандарини, лешници, бадеми и авокадо при нормални метеорологични условия. 

Възможно е дори да се наблюдава скок в износа на банани, тъй като турското производство на тези плодове в момента процъфтява.
Девалвацията на лирата обаче е много лоша новина за местните потребители. Цената на хранителните стоки за тях ще се повиши, както и нивата на бедност, ограничавайки вътрешното търсене на скъпи продукти.