Разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка" в Украйна няма да повлияе на прогнозата за общия обем на реколтата в Русия, но ще нанесе удар върху продоволственото самозадоволяване на засегнатите региони. Това съобщи за ТАСС руският вицепремиер Виктория Абрамченко в кулоарите на Петербургския международен икономически форум, информира БТА

"Разрушаването на язовира и последвалото наводнение "не влияят на общите обеми за реколтата. Това обаче, разбира се, е сериозен удар върху самозадоволяването на тези региони. Очаквахме доста добра реколта от овощни култури, картофи", обясни Абрамченко.

По-рано пресслужбата на Министерството на земеделието на Русия съобщи, че министерството не планира да преразгледа прогнозата за зърнената реколта през новия селскостопански сезон заради разрушаването на язовир "Нова Каховка", тъй като сеитбата на зърно, в т.ч. пшеницата, е върху неполивни земеделски земи.

През тази година на поливните земи в анексираните от Русия Херсонска и Запорожска области е планирано да се отглеждат предимно плодове и картофи, според министерството.