Федералното правителство на Германия планира няколко мерки, с които да подобри пазарната позиция на млекопроизводителите и фермерите. Това обяви държавният секретар във Федералното министерство на земеделието Силвия Бендер на конференцията на AbL „Награждаване на хуманното отношение към животните и климатичните услуги – прилагане на стратегии за покриване на разходите на производствените цени“. В рамките на списъка от мерки влиза изискването за договори с мандрите, което ще доведе до регулация на цените и количествата за доставка, пише германският земеделски сайт Agrarheute. 

Голяма ферма произвежда първия пробиотик от козе мляко у нас

До Великден Бендер очаква да бъде готов проектът за прилагане на чл. 148 от Общия регламент на ЕС, който съдържа фиксирани изисквания за договорите за доставка на мляко. Според нея корпоративни привилегии няма да има. В допълнение към спецификациите за фиксирани цени и количества, федералното правителство иска преди всичко да се увери, че мандрите трябва да предвидят връзката цена-количество в своите договори в бъдеще. 

За момента се водят преговори дали трябва цялото мляко от фермата да бъде включено в договорите, или само определена част от него. Същевременно договорите за доставка няма да означават по-високи цени на млякото. 

Член 148 от ООП принципно не може да осигури по-високи цени на млякото или по-ниски количества мляко. Тези изисквания обаче са малки регулиращи винтове за млекопроизводителите, за да регулират количествата и да налагат по-добри цени, допълва Бендер. 

В момента правителството работи и върху нова пазарна платформа за повече прозрачност за млекопроизводителите. В нея те ще трябва да могат да виждат всички важни пазарни данни и производствени разходи. 

Това има за цел да помогне на млекопроизводителите да договорят подходяща цена на млякото със своята мандра, каза държавният секретар.

Паралелно с това федералното правителство планира да регулира законно определението за пасищно мляко, за да се спазват по-добре стандартите за производство на такова. Ще има промяна в наредбата за качеството на млякото. Изискванията към производството включват 120 дни паша за минимум 6 часа, във фермата трябва да има най-малко 2000 квадратни метра постоянни пасища и най-малко 1000 квадратни метра пасища на млечна крава. 

Предвижда се още обща клауза срещу нелоялните търговски практики в сектора на търговията на дребно с храни. 


Вижте още:

Бутикова мандра: Качествено мляко на ниска цена няма

Овцевъд с мандра: Решението не е в епизодичните недоволства

Незиха Ясимова: Държавата да се загрижи за реалните животновъди, а не за чакащите субсидии