Историята на успеха на семейство Авгеринос започва през 2017 г. Тогава то, след анализ на пазара за доставки на гръцки ядки, решава да инвестира в отглеждането на орехови дръвчета, оставяйки досегашните култури, които отглежда. Към днешна дата Авгеринос успешно продават продукцията си и са създали цялостно преживяване за пътуващите в райони - къща за гости и ферма за посещения, пише Ypaithros. 

Кои са топ фермерите на България?

Преди 6 години Никос Авгеринос забелязва, че гръцкото търсене на орехи зависи от вноса. Затова решава да започне да отглежда културата. Преди да засади дръвчетата, прави анализ на почвата, за да види има ли нужда от подобряване на хранителните вещества в нея. След това купува дървета от гръцки разсадници със сертификати. 

Авгеринос държи много на качеството и поради това следва специфични практики, както и съвети от агрономи, които познават района и микроклимата му. Всяка година прави анализи на почвата и листата. Много внимание отделя и на режима на поливане. 

Водим електронен дневник от самото начало. Записваме цялата работа във фермата, препаратите, които използваме, вида и количествата. Не прекаляваме с пестицидите, споделя производителят. 

Стремим се да следим новите тенденции, за да видим дали можем да ги пренесем в нашата ферма. Освен това сертифицираме продукцията си, за да знае клиентът какво реално купува, допълва той. 

Орехите на семейство Авгеринос се предлагат на пазара в три различни опаковки. Те може да се поръчат онлайн или в социалните мрежи. Дизайнът на опаковките е изцяло дело на съпругата на Никос, която има дългогодишен опит в продажбите. 

В момента основни предизвикателства пред бизнеса с орехи са екстремните метеорологични явления и влошената икономическа ситуация, която значително е увеличила производствените разходи. 

Неразривна част от фермата на Авгеринос е къщата за гости. В желанието си да предложи цялостно преживяване за всеки, който посети стопанството, семейството е част от мрежата от открити ферми OpenFarm. Те с отворени обятия посрещат всеки, който е готов да надникне зад кулисите на производствения процес. Опцията с настаняване позволява на туристите да опознаят района. Следващата стъпка в бизнес плана на Никос е преработка на реколтата с цел производство на орехово масло. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

В края на лошата година: Овощари в Сливенско вече оползотворяват компенсаторната помощ

Нулева година обявиха овощарите в Сливенско

Гърците споделят как да печелим повече от овчето мляко