От 90-те години на 20 в. добивите на мед в САЩ намаляват. Пчеларите и учените нямат сигурен отговор защо това е така. Ново проучване хвърля светлина върху мистерията, научаваме от сайта на Университета в Пенсилвания. 

Причини за високата смъртност на пчелите през зимата

За да установят защо намаляват добивите от мед, американските учени анализират данни от последните 50 години, включително на Националната служба за селскостопанска статистика на Департамента по земеделието на САЩ (USDA) и Агенцията за земеделски услуги на USDA. Те проследяват потенциалните фактори и механизми, които може да влияят върху броя на цветята, растящи в различни региони на САЩ, и върху количеството мед, произведен от медоносните пчели.

Проучването, публикувано наскоро в списание Environmental Research, установи, че промените в добивите на мед с течение на времето са свързани с прилагането на хербициди и използването на земята. Метеорологични аномалии също са допринесли за промените в добивите.

Според учените от Пенсилвания климатичните условия и продуктивността на почвата - способността ѝ да поддържа култури въз основа на нейните физични, химични и биологични свойства - са едни от най-важните фактори при оценката на добивите на мед. Американските пчелари както в топлите, така и в хладните райони постигат по-високи добиви на мед, когато имат продуктивни почви.

Климатът става все по-обвързан с добивите на мед в данните след 1992 г., отбелязва Габриела Куинлан, водещ автор на изследването и постдокторант на Националната научна фондация (NSF). 

По думите ѝ, не е ясно как изменението на климата ще продължи да влияе върху производството на мед.

Нашите открития могат да помогнат да се предвидят тези промени. Например, ресурсите на опрашители може да намалеят в Големите равнини, когато климатът се затопли и стане по-умерен, докато ресурсите могат да се увеличат в средата на Атлантическия океан, когато условията станат по-горещи, обяснява Куинлан. 

Един от най-големите стресови фактори за опрашителите е липсата на цветя, които да осигурят достатъчно прашец и нектар за храна, сочи проучването на изследователите. Тъй като различните региони могат да поддържат различни цъфтящи растения в зависимост от характеристиките на климата и почвата, има нарастващ интерес към идентифицирането на региони с достатъчно цветя, за да бъдат удобни за пчелите.

Много фактори влияят върху производството на мед, но основен е наличието на цветя, казва Кристина Грозингер, професор по ентомология и директор на Центъра за изследване на опрашителите, която съавтор на проучването. 

Изследователите са установили също така, че намаляването на площите със соя и увеличаването на територията по програмата за опазване на резервите са довели до положителни ефекти върху добивите на мед.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Реакции на фермери: Не търсете виртуалните при реалните животни

Предизвикателството да произвеждаш най-добрия мед в Долна Саксония

Синът на пчеларя Киро Киров продължава неговото дело