По наши наблюдения на тържища, където има български мед, при една цена от 15 лева той се продава доста добре”, заяви пред медиите председателят на Държавната комисия за стокови борси и тържища Владимир Иванов, който беше част от делегацията на агроминистъра при посещение в пазарджишка ферма.

Светлана Боянова: Искаме да се подкрепят малките и средните производители

По думите му има доста голям интерес към продукцията дори се отчита недостиг и биха могли да се реализират повече количества. „Не знам кой твърди, че няма пазар за меда.” Ако си седиш вкъщи и медът ти е в тенекии, сигурно няма да го продадеш”, допълни в коментара си Иванов.

Призивът му е на търговията да не се гледа като на нещо просто, тъй като за успехът ѝ се тръгва още от ниво наука, правилно ориентирано производство, добра пласментна и маркетингова стратегия… Според него не следва да се очаква държавата да намери пазар, в случая пазар на меда. Нейното задължение е да осигури добра среда за пазар, но всеки оператор отговаря за успеха на бизнеса си, като ключова е посоката за реализация, която ще избере.

„Производството на все повече експортно ориентирана стока и целене в пазарите с висока придадена стойност, включително за мед, е правилният път. Но да стъпиш на такива пазари – Норвегия, Швеция, Дания, които имат доста сериозен интерес към нашата продукция, трябва да направиш необходимото.

А тук се забелязва една тенденция, че много хора искат сериозни доходи без да влагат. Без наука, финансова мощ, пазарно проучване, методика на работа, на договориране и дори банкиране, коректност… няма как да стане”, коментира експертът.

Владимир Иванов: Най-вече е нужно работа на светло. Голям брой участници на пазара работят на полусиви обороти.

Той подчерта още значимостта на сдружаването, защото постигането на висок стандарт и количества е „постижимо за 200 души не за двама”.