Необичаен хотел в Коста Рика отвори врати за пчели. Там са добре дошли самотни и пътуващи видове, които търсят място за възпроизвеждане и опрашване на цветя. Съоръжението, което представлява структура от кухи стволове и бамбук, се откроява в централния парк на Сан Рамон, на около 60 км северозападно от Сан Хосе, пише TicoTimes.

Неволите продължават: Пчелари се оплакват от нашествия на оси

Ако се приближите до “Хотел” за пчели”, ще забележите, че в него пристигат и от него си тръгват различни екземпляри.

„Пчелният хотел е място, което може да осигури гнездене на самотни пчели, особено видове, които обикновено гнездят на сухи или мъртви клонки. Те изискват място като тръба и понякога това е ограничен ресурс в околната среда“, казва Пол Хансън, професор по биология в Университета на Коста Рика (UCR).

Ежедневно пред уникалния хотел минават стотици хора, някои не знаят за съществуването му.

Архитектът Феликс Ескивел, съветник на община Сан Рамон, казва, че общината се е обявила за „приятел на пчелите“.

„Сан Рамон разполага с всички условия на околната среда, за да могат пчелите да живеят по балансиран начин и, разбира се, да се наслаждават на приноса, който ни дават в селското стопанство и в озеленяването“, добавя той.

Тази „невралгична точка на пчелите“, както я нарича Ескивел, е инициатива на Общината да превърне мястото в атракция.

"В Коста Рика и Сан Рамон обичаме пчелите“, казва той.

„Пчелите, които изискват този тип структура, „хотел за пчели“, са самотни видове. Повечето са такива. В Коста Рика има между 600 и 700 вида пчели, като 80 до 90% са самотни. Това означава, че всяка женска прави собствено гнездо и те не живеят в колонии“, обяснява проф. Хансън.

Намаляването на местообитанието на пчелите е глобален проблем. ООН отбелязва, че почти 35% от безгръбначните опрашители – по-специално пчелите и пеперудите – са застрашени от изчезване в световен мащаб.

Проф. Хансън предупреждава за няколко риска, които в крайна сметка разрушават екосистемата на тези видове и те имат все „по-малко места, където да правят гнездата си“.

„Най-важният сред рисковете е загубата на местообитания. С урбанизацията и селското стопанство има по-малко ресурси, както цветя, така и места за гнездене. Освен това днес пестицидите влияят много“, предупреждава биологът.

Хотелите „са необходими“, защото пчелите ги използват, за да донесат нектар и прашец от близката флора като храна за своите ларви.


 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как иновативен вход на кошер спасява пчелите

Създадоха пчелен мед без пчели, но с прецизна ферментация

Пълни с енергия: Семейство пчелари създават специален имуностимулатор