На германския пазар все по-търсени стават веган продуктите. Това кара много земеделски производители да се ориентират към отглеждането на заместители на месото, богати на протеин. Точно такава култура е грахът. Стартъп компания, специализирана именно в тази сфера, вече предлага партньорство с производителите с договор за изкупуване на реколтата, пише земеделският сайт Agrarheute. 

ЕС разреши консумацията на щурци и ларви на брашнени бръмбари

На този етап компанията оперира по-активно в Бавария и Тюрингия. Там местни земеделци вече са засели грах на 125 ха. Целта е да се постигне вертикална интеграция на семаната, която компанията предлага, и готовата за консумация веган храна. 

Германските фермери са се спрели на сорт грах, който е богат на протеини и е одобрен от ЕС. В бъдеще стартъпът планира да създаде собствени семена за “мощен грах”, който ще отговаря напълно на растящия интерес към този веган продуктите. 

При първата реколта от грах в края на лятото на 2023 г. участниците очакват добив от около 300 до 400 тона суровина. Стартъпът възнамерява да преработи реколтата в продукти заместители на месо, риба, яйца и мляко.

През последните години веганската диета доби широка популярност. За да бъде обаче тази тенденция печеливша за фермерите, те трябва да разполагат с увереност, че реколтата ще бъде реализирана. Именно поради това компанията залага на изграждането на мост между селскостопанската и хранително-вкусовата промишленост, какъвто често липсва. Една от целите й е и да се възползва максимално от местното производство. Кратките транспортни маршрути водят до значително по-ниски емисии на въглероден диоксид по цялата верига.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Създадоха пчелен мед без пчели, но с прецизна ферментация

Нова световна мода завладява фермерите

Картофено мляко - новият хит на пазара през 2022 в.