Хуисо Ча е фермер от ново поколение. Той живее в Сеул, Южна Корея, и е бивш инвестиционен анализатор, който в момента се е посветил на страстта си да отглежда една от най-скъпите култури в света - уасабито. Тя се продава за около 300 долара за кг и по всичко личи, че търсенето ѝ на пазара ще продължи да расте. Именно затова Ча решава да отглежда уасаби в домашни условия, пише FreshPlaza. 

Възможно ли е цената на поливната вода да се сведе до нула?

Като основател на Wasabi Factory, Хуисо Ча има за цел да стандартизира методите за отглеждане на уасаби за вертикални ферми и да стане основен доставчик на културата на местния пазар. Дългосрочната му цел е да стъпи на пазара в Япония, където се консумират продукти от висок клас.

Има голям шанс да произведа около 20 единици с минимум 60 грама коренище до средата на 2024 г. След като придобия повече опит в отглеждането, планирам да променя средата и храненето, за да направя различни вкусове и да увелича максимално производството, споделя Ча. 

Прекарвайки няколко дни в скициране на дизайна на своята вертикална ферма, тя готова само в рамките на две седмици. Включва два рафта на три нива, с четири растения уасаби на всяко ниво, прикрепени към DIY-аеропонична система. С помощта на климатик и нагревател, бившият инвестиционен анализатор може да поддържа балансирана температура за културите. За сравнение на резултатите отглежда и няколко растения уасаби в саксия. 

Известно е, че уасабито се отглежда много трудно и отнема много време. Средно едно растение изисква 18 месеца, за да узрее напълно при стабилни температури от 12-15 градуса по Целзий и богата на кислород и добре дренирана почва, споделя младият фермер.

Затова първата стъпка за Ча е да научи как да отглежда уасаби на закрито. Наблюденията му показват, че растенията уасаби се развиват добре във фермата му. 

Предвид нарастващите трудности за отглеждащите уасаби на открито, целта на Хуисо Ча е да изгради вертикална ферма, която може да реши поне климатичната част от проблема. След като първата реколта бъде събрана, той планира да я продава както на B2B, така и на B2C пазари, тъй като търсенето нараства. 

В Корея много хора, включително и аз, са почитатели и големи потребители на уасаби, тъй като то често се включва в ежедневната кухня. От страна на B2B, по-малките ресторанти срещат трудности при намирането на прясно уасаби поради високите цени и ниско предлагане. Ако можех да продам уасаби на тези ресторанти на разумна и стабилна цена, има печеливша ситуация и за двете страни, уточнява Ча. 

Бъдещите планове на фермера са да разшири площите си. След като фермата заработи на пълен капацитет, Ча очаква да отглежда повече от 25 000 ~ 30 000 единици коренище от уасаби, което приблизително се равнява на 1750 кг уасаби всяка година. В пари става дума за продажби на стойност над 525 000 долара. Младият мъж планира да отглежда и други култури - пресни билки или тропически плодове. 

 



Вижте още:

Защо френски фермери гледат бамбук?

Как Виетнам прави земеделието си икономически интелигентно

Мнение: Годината ще е апокалиптична, ако не успеем да запазим оцелелите стопани