Селското стопанство във Виетнам бе с приоритет за икономическото развитие на страната през 2023 г. Тези дни министърът на земеделието и развитието на селските райони Ле Мин Хоан коментира в интервю за Виетнамската информационна агенция (VNA) представянето на сектора през изминалата година и изложи своите насоки за развитие му за 2024 г.

Кой притежава най-големите развъдници за крави в Румъния?

По думите на министъра виетнамските фермери трябва да разберат по-добре характеристиките на потребителите, защото пазарите са станали по-сложни и предизвикателни. 

Някои селскостопански продукти се консумират в Китай, но не и в Европа. Даден продукт може да се продава добре в САЩ, но не и в Европа. Свикнахме да гледаме на пазара само като на място за покупка и продажба. Сега това също е консуматорска култура, сподели той. 

От интервюто стана ясно, че в името на развитието на селскостопанския сектор през 2023 г. е проведено икономическо и пазарно разузнаване. Традиционно фермерите се съсредоточават върху това как да подобрят производството, но по-високите добиви не винаги водят до увеличаване на доходите. Тъй като цените варират, те могат да произвеждат повече, но да печелят по-малко. Затова една от целите на Виетнам през миналата година е била да покрие стандартите на пазара, на който иска да предлага земеделска стока. Например виетнамският ориз навлезе на пазари като Китай, Япония и ЕС, всички от които са взискателни пазари със затягащи се технически разпоредби и изисквания за безопасност на храните.

Ле Мин Хоан подчерта, че понякога не става въпрос само за търсене и предлагане

Първата стъпка, която страната предприема, за да се възползва от по-високото от обичайното световно търсене на храна през 2023 г., е да реорганизира селскостопанското производство в страната, защото то е било разпокъсано, с твърде много малки, независими земеделски операции. 

Твърде много фермери, участващи в един сектор, може да доведе до конфликти. Ето защо най-важната стъпка беше да се реорганизира структурата на сектора и производството, да се установят пазари и да се създадат връзки между фермерите и бизнеса, за да се намали възможността от пазарни сривове, отбеляза министърът.

Считаме, че фермерите и предприятията са двата края на сектора. Единият представлява вход, а другият представлява изход. Едното включва производството, а другото - пазара. Устойчивостта е осигурена само когато тези два субекта работят заедно. Затова предприятията трябва проактивно да осигуряват суровини и да подкрепят фермерите със семена и процеси на отглеждане. Самите предприятия трябва да се отдалечат от търговския начин на мислене, тъй като той може да наруши пазара. Трябва да има баланс на интересите между земеделските производители и предприятията, което ще позволи и на двете страни да процъфтяват, допълни Ле Мин Хоан. 

През 2023 г. все повече фермери са се насочили към устойчивото земеделие и осигуряване на целогодишно производство. 

Секторът трябва да насърчава такива модели, като се фокусира върху кръговото, зелено и екологично земеделие в хармония с природата. Според мен всички промени са предизвикателство, но отказът от промяна би ни поставил в още по-трудна позиция по пътя, отбеляза Ле Мин Хоан. Той е очертал няколко ключови приоритета за 2024 г. Те включват непрекъснатото насърчаване и прилагане на икономическа интелигентност и прехода на сектора от модел, фокусиран върху производството, към модел, фокусиран върху икономиката и устойчивостта.

Освен това ще проучим допълнително решения за генериране на повече стойност на единица земеделска земя. Трябва да започнем да разбираме, че селското стопанство не е само земеделие. Има бизнес модели, които позволяват интегрирането на множество други икономически сектори със селскостопански дейности, което от своя страна може да произведе допълнителна стойност за всички играчи. Например селският туризъм е обещаващ модел, каза още министърът на земеделието и развитието на селските райони. 
 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кризата затваря една след друга германските кланици

10 примера за използване на съвременни технологии в животновъдството

Ще го бъде ли напояването у нас?