Първа копка на два обекта на "Напоителни системи" край град Ихтиман направи земеделският министър във вторник. "След доста години и много сериозни усилия най-накрая правим нещо, което реално ще увеличи достъпа до вода за напояване за земеделските стопани“, каза министър Вътев. 

Четете още: Как фермерите да печелят повече пазари?


Обектите включват рехабилитация на два канала на "Напоителни системи", финансирани по мярка 4.3 "Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. 

В момента има огромен интерес от земеделските производители, но големият проблем е в разрешителния режим за ползване на вода за напояване, става ясно от думите му. "Много усилено работим с Министерство на околната среда и водите, защото четирите басейнови дирекции контролират този режим и вярвам, че много скоро ще имаме споразумение с тях", посочи Вътев, цитиран от БТА, допълвайки, че тяхната цел не е да имат разрешителен режим, а задължителен.

В страната в момента се напояват едва 0,7% от площите.

 

До дни предстои създаването на Консултативен съвет по хидромелиорации, а във вторник е учреден академичен агросъвет, в който участва завеждащият катедра "Хидромелиорации" от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Във връзка с идеята цената на поливната вода да е нулева, министърът уточни, че от учените „ще очакват препоръки как е най-добре да се постъпи, защото специалистите твърдят, че когато човек получава нещо съвсем безплатно, не го цени много“. 

По думите му от агроведомството ще се опитат да намерят най-балансираното решение за цената на водата, като предпочитат да е безплатна, за да има по-ниска себестойност на произведената продукция. Има обаче и други съображения, така че предстои Консултативният съвет по хидромелиорации да изработи най-добрите правила.

Основното производство в района на първите обекти са картофите, така че ще се увеличат възможностите за поливане на много по-голяма площ. "Към момента се напояват 4300 дка от двата канала от напоителна система Ихтиман, които се захранват от язовир "Бакър дере". След рехабилитацията ще имаме възможност да напоим 31 000 дка", посочи изпълнителният директор на "Напоителни системи" ЕАД Снежина Динева.