Европейската комисия трябва да отвори за преразглеждане Директивата за меда и да промени стандартите за етикетиране на смесените пчелни продукти. За това призоваха държавите членки на ЕС на първия за хърватското председателство Съвет по селско стопанство и рибарство, проведен по-рано тази седмица.

Диагноза: Пчеларският сектор е в колапс

В момента европейското законодателство позволява за продукти, които представляват смес на пчелен мед, произведен в Европейския съюз, и внос от трети страни на етикета да се обозначава единствено смесването, без да се посочва конкретната страна на произход.

Това създава условия за нелоялна конкуренция на европейските пчелари, които спазват по-високи изисквания за квалификация, поддържане на пчелните стопанства, чистота на меда и други.

Медът, с произход извън ЕС, често е много по-евтин, а производството му не отговаря на високите критерии, които се прилагат в пчеларския сектор в Съюза.

Честа практика е преработватели да смесват малки количества от пчелен мед, добит при спазване на всички стандарти на ЕС, с голями количества евтин вносен мед - например от Украйна или даже от далечен Китай.

Така производители подбиват цените на пазара, а потребителите в Европа на практика не получават детайлна информация за произхода на закупената стока, от която да добият представа и за качеството ѝ.

Европейските граждани все повече се интересуват от съставките на закупуваните храни и консумирани продукти. Същевременно влияние им оказват и цените. Така комбинацията от евтин мед и недостатъчно ясно обозначен произход ги поставя в неблагоприятно положение.

Страните членки на ЕС стигнаха до предложението за въвеждане на нови стандарти за етикетиране на меда, след като мнозинството от тях подкрепиха декларация, подписана от 16 държави, сред които и България и обосноваваща нуждата от промяна.

Тръгват проверки за качеството на пчелния мед

Водещи износители на пчелен мед в света са Китай, Аржентина, Индия, Мексико, Украйна, Виетнам и Бразилия, като ЕС внася основно от Китай. Изкупните цени на пчелния продукт в България са около 3-4 лв. за килограм, което е крайно недостатъчно, според пчеларите.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пчелар: Цената на меда е престъпно ниска

Какво ново да очакват пчеларите от догодина?

Тревога: Масов отказ от пчеларството